Bioflawonoidy – co to jest, oraz dlaczego są one potęgą od natury, wciąż odkrywaną przez ludzi?

Kilka czerwonych granatow leżą obok siebie

Artykuł partnera.

W ostatnich kilku latach, w trakcie badań nad technologią żywieniową ogromnym zainteresowaniem wśród naukowców na całym świecie nauki cieszą się związki chemiczne z grupy polifenolewe (bioflawonoidy).

Ich aktywność biologiczna otwiera tutaj spore możliwości zapobiegania profilaktycznego wielu chorobom oraz wszechstronne ich zastosowania – w roli naturalnych środków leczniczych w czasie terapii różnych chorób. Tym tłumaczy to (uzasadnia) zwiększenie ich podaży w codziennym spożywaniu ich, poprzez jedzenie zalecanej ilości warzyw, owoców, czy roślin z grupy strączkowych. Albowiem wszystkie wymienione tutaj rośliny są obfitym źródłem tych przeciwutleniaczy.

Pytanie na początek: co to właściwie są bioflawonoidy?

Związki typu – bioflowonoidy to nic innego jak -aktywne biologicznie połączenia związków flawonoidów, reprezentujących grupę polifenoli roślinnych. Duża część z nich odpowiedzialna jest m.in. za barwę rośliny, np. od żółtej w owocach cytrusowych aż po granatową w owocach, będą w owocach jagód (z grupy jagodowych). Z kolei inną grupach tych związków określa i wpływa na powstawanie zapachu, jak i też smaku tych roślin. Co więcej, substancje te przeciwdziałają /zapobiegają utlenianiu się tłuszczu, a także ochraniają witaminy oraz enzymy przed zniszczeniem (ich samoistnym rozkładem).

Bioflowonoidy gdzie je można znaleźć?

Znajdują się one przeważnie na zewnętrznych, powierzchniach (pierwszych warstwach) tkanek roślinnych, na przykład w skórce owoców, liściach albo nasionach lub łodygach.
Bioflawonoidy są liczną grupą substancji chemicznych obejmującą około aż- ponad 8200 różnych podtypów tych związków, będących jednocześnie syntetyzowanych (magazynowanych) przez rośliny. Grupa ta cały czas powiększa się, dzięki odkrywaniu oraz identyfikacji nowych rodzajów tych związków naturalnych w roślinach, a także syntetyzowanie tych substancji obecnie niewystępujących w naturze.

Dlaczego związki typu – bioflowonoidy są tak ważne oraz jaką rolę odgrywają one w organizmie człowieka?

Mocno biologiczne i zarazem aktywne prozdrowotne działania bioflawonoidów to m.in.: wychwytywanie oraz wymiatanie wolnych rodników, obniżanie poziomu namnażania się komórek zmutowanych nowotworowych, regulacja metabolizmu hormonów steroidowych człowieka. Dodatkowo w przeprowadzonych licznych badaniach i obserwacjach klinicznych naukowych, zakrojonych na szeroką -zostało udokumentowane tzw.: odwrotna korelacja (zależność) pomiędzy wysokim spożyciem związków – typu flawonoidów a chorobami/schorzeniami układu naczyniowo – krążeniowego.

Teraz już wiadomo, czym są flawonoidy, a co najmniejsze w tym wszystkim, jaką rolę one odgrywają w procesach Biofizycznych i molekularnych organizmu ludzkiego. Dalsze badania zapowiadają się dość obiecującą, zatem zobaczymy raptem, co przyniesie najbliższa przyszłość w tej dziedzinie – badań nad żywnością. Ich właściwości są potęgą (potężne, biologicznie monstrualne), dane człowiekowi od Matki Natury. Zobacz więcej na flavonsklep.pl

Related Post

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.