Twój koszyk
Ilość produktów: 0
Łączna kwota: 0,00 zł
Informacja o przesyłkach

 

 

KURIER

PACZKI DO 30 KG

PRZELEW 20 ZŁ

POBRANIE 24 ZŁ

POCZTA POLSKA

OPŁATY ZALEŻNE OD WAGI PODUKTÓW

 

Skontaktuj się z nami

biuro@zdrowodomowo.pl

tel. 731 636 071

Newsletter
W pole poniżej wpisz swój adres
e-mail jeżeli chcesz otrzymywać
od nas najnowsze informacje.
Zapisz się
Reklamy

Zacierka buraczana z sosem gorgonzola

Zacierka buraczana z sosem gorgonzola
kod: 888001
poziom trudności: łatwy
czas wykonania: do 30 minut
 
• PRZEPIS POLECANY  • DODANY PRZEZ INTERNAUTĘ
SKŁADNIKI

2 łyżki masła
150 ml mleka
2 jajka
400 g mąki
300 g czerwonych buraków
125 ml śmietanki kremowej
200 g ser  Gorgonzola
natka pietruszki

OPIS PRZYRZĄDZANIA

Czerwone buraki dobrze umyć i ugotować. Po ugotowaniu ostudzić, obrać i zmiksować na puree. Przyprawić  solą, pieprzem. Do buraczanego puree dodać jajka, mąkę i mleko, wszystko dobrze wyrobić, aby powstało ciasto zacierkowę.

Na gotującą wodę wlewamy  naszą zacierkę buraczaną cienką stróżką lub przez sito  z dużymi otworami . Zacierki są gotowe, jeśli wypłyną  na powierzchnię wody. Zacierki należy odcedzić.

Następnie robimy sos: w garnuszku kruszymy ser, dodajemy odrobinę śmietany i czekamy, aż ser się całkowicie rozpuści, dodajemy pozostałą śmietanę i dusimy ok. 5 min, aż sos nabierze kremowej konsystencji.  Sosem zalewamy nasze zacierki i  posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki.

Zobacz co sądzą nasi użytkownicy o tym przepisie