Twój koszyk
Ilość produktów: 0
Łączna kwota: 0,00 zł
Informacja o przesyłkach

 

 

KURIER

PACZKI DO 30 KG

PRZELEW 20 ZŁ

POBRANIE 24 ZŁ

POCZTA POLSKA

OPŁATY ZALEŻNE OD WAGI PODUKTÓW

 

Skontaktuj się z nami

biuro@zdrowodomowo.pl

tel. 731 636 071

Newsletter
W pole poniżej wpisz swój adres
e-mail jeżeli chcesz otrzymywać
od nas najnowsze informacje.
Zapisz się
Reklamy

Wedzonka po Bawarsku

Wedzonka po Bawarsku
kod: 321123
poziom trudności: średni
czas wykonania: nie określono
 
• PRZEPIS POLECANY  • NAJNOWSZY 
• DODANY PRZEZ INTERNAUTĘ
SKŁADNIKI

Skladniki na 1Kg miesa(poledwica, karczek ,lopatka, boczek)

30-35g peklosoli

2 sredniej wielkosci cebule

3 zabki czosnku pocietego na drobne kawalki

1 duża lyzka potluczonego jałowca

0.5 lyzki do herbaty kolendry

Szczypta kminku

OPIS PRZYRZĄDZANIA

Mieso natrzec dobrze peklosola przedewszystkim od strony skorki.Na dno pojemnika ulozyc plastry cebuli o grubosci okolo 3mm, czosnek, I pozostale skladniki.Nastepnie ulozyc scisle miieso uwazajac aby skora znajdowala sie na dole.Na warstwe miesa polozyc znowu warstwe przypraw (cebule, czosnek itd.) Ostatnia warstwe miesa zakonczyc rownierz przyprawami.

Meso przykrac i obciazyc Jezeli po 2 dniach mieso nie jest przykryte sokiem z miesa, zalac 10% roztworem poklosoli. Ja osobiscie nie przekladam miesa podczas peklowania, mozna to robic ale ze wzgledu na przyprawy bedzie to troche klopotliwe.Peklowac okolo 4 tygodni . Po tym czasie odlac lake (wode) usunac cebule , oplukac .

Mieso pozostawic w pojemniku 2-3 dni aby skruszalo. Nastepnie mieso zalac zimna woda i 12 godzin moczyc. Po 12 godz. Mieso wyjac I suszyc okolo 48 godz. Mieso , ktore nie jest w jednolitym kawlku wkladam do siatki, ktora powoduje, ze po wedzeniu uzyskuje sie jednolity kawalek . Wedzic na zimno okolo 2 dni 2 razy dziennie (boczek krocej).

Do kazdego wedzienia mozna dolozyc 2-3 szyszek sosny albo swierku. Wedzilem tez caly dzien okolo 18 godz co tez wystarczylo. Po wedzeniu wedzonke pozostawic pare dni wisiec. Ta recepte probowalem i polepszalem przez pare lat. Nigdy nie wiezylem w to, ze z cebula mozna uzyskac takie smakowe wyniki.

Zobacz co sądzą nasi użytkownicy o tym przepisie
Zobacz nasze produkty

PRZYPRAWA do chleba, kiełbasy, surówek z kiszonej i surowej kapusty, zup, sosów, do pieczonych tłustych mięs, kapusty kiszonej, kapusty gotowanej i do surówek, do ćwikły z octem, do twarogu, pieczywa.

cena: 6,49 zł
 

PRZYPRAWA do chleba, kiełbasy, surówek z kiszonej i surowej kapusty, zup, sosów, do pieczonych tłustych mięs, kapusty kiszonej, kapusty gotowanej i do surówek, do ćwikły z octem, do twarogu, pieczywa.

cena: 6,99 zł
 

PRZYPRAWA do wędlin, pasztetów, peklowania szynek.

Aromat dojrzałych owoców jest słodki korzenny z pieprzowo-balsamiczną nutą a smak łagodny, słodki, lekko palący...

cena promocyjna: 5,99 zł
cena: 6,49 zł
 

Atestowana peklosól firmy Ciech

cena promocyjna: 1,90 zł
cena: 2,00 zł
 

Atestowana peklosól firmy Ciech

cena promocyjna: 2,50 zł
cena: 3,00 zł
 

Atestowana peklosól firmy CiECH

Dawkiowanie :

Kiełbasy 18g/kg masy mięsnej

Zalewa peklarska 80-90g/litr wody - litr zalewy na 2kg miesa.

cena promocyjna: 29,00 zł
cena: 32,00 zł
 

KMINEK MIELONY

cena promocyjna: 5,00 zł
cena: 6,00 zł
 

KMINEK ZIARNO 100G

cena promocyjna: 4,50 zł
cena: 6,00 zł
 

KOLENDRA MIELONA

cena promocyjna: 4,00 zł
cena: 5,00 zł