


KURIER
PACZKI DO 30 KG
PRZELEW 20 ZŁ
POBRANIE 24 ZŁ
POCZTA POLSKA
OPŁATY ZALEŻNE OD WAGI PODUKTÓW

biuro@zdrowodomowo.pl
tel. 731 636 071

e-mail jeżeli chcesz otrzymywać
od nas najnowsze informacje.

Wedzonka po Bawarsku
• DODANY PRZEZ INTERNAUTĘ
Skladniki na 1Kg miesa(poledwica, karczek ,lopatka, boczek)
30-35g peklosoli
2 sredniej wielkosci cebule
3 zabki czosnku pocietego na drobne kawalki
1 duża lyzka potluczonego jałowca
0.5 lyzki do herbaty kolendry
Szczypta kminku
Mieso natrzec dobrze peklosola przedewszystkim od strony skorki.Na dno pojemnika ulozyc plastry cebuli o grubosci okolo 3mm, czosnek, I pozostale skladniki.Nastepnie ulozyc scisle miieso uwazajac aby skora znajdowala sie na dole.Na warstwe miesa polozyc znowu warstwe przypraw (cebule, czosnek itd.) Ostatnia warstwe miesa zakonczyc rownierz przyprawami.
Meso przykrac i obciazyc Jezeli po 2 dniach mieso nie jest przykryte sokiem z miesa, zalac 10% roztworem poklosoli. Ja osobiscie nie przekladam miesa podczas peklowania, mozna to robic ale ze wzgledu na przyprawy bedzie to troche klopotliwe.Peklowac okolo 4 tygodni . Po tym czasie odlac lake (wode) usunac cebule , oplukac .
Mieso pozostawic w pojemniku 2-3 dni aby skruszalo. Nastepnie mieso zalac zimna woda i 12 godzin moczyc. Po 12 godz. Mieso wyjac I suszyc okolo 48 godz. Mieso , ktore nie jest w jednolitym kawlku wkladam do siatki, ktora powoduje, ze po wedzeniu uzyskuje sie jednolity kawalek . Wedzic na zimno okolo 2 dni 2 razy dziennie (boczek krocej).
Do kazdego wedzienia mozna dolozyc 2-3 szyszek sosny albo swierku. Wedzilem tez caly dzien okolo 18 godz co tez wystarczylo. Po wedzeniu wedzonke pozostawic pare dni wisiec. Ta recepte probowalem i polepszalem przez pare lat. Nigdy nie wiezylem w to, ze z cebula mozna uzyskac takie smakowe wyniki.

PRZYPRAWA do chleba, kiełbasy, surówek z kiszonej i surowej kapusty, zup, sosów, do pieczonych tłustych mięs, kapusty kiszonej, kapusty gotowanej i do surówek, do ćwikły z octem, do twarogu, pieczywa.
PRZYPRAWA do chleba, kiełbasy, surówek z kiszonej i surowej kapusty, zup, sosów, do pieczonych tłustych mięs, kapusty kiszonej, kapusty gotowanej i do surówek, do ćwikły z octem, do twarogu, pieczywa.
PRZYPRAWA do wędlin, pasztetów, peklowania szynek.
Aromat dojrzałych owoców jest słodki korzenny z pieprzowo-balsamiczną nutą a smak łagodny, słodki, lekko palący...
Atestowana peklosól firmy Ciech
Atestowana peklosól firmy Ciech
Atestowana peklosól firmy CiECH
Dawkiowanie :
Kiełbasy 18g/kg masy mięsnej
Zalewa peklarska 80-90g/litr wody - litr zalewy na 2kg miesa.


Siatka o średnicy 100mm przeznaczona do polędwic, golonek, serów itp.
Produkt najwyższej jakości układany w słoikach(wyciągamy tyle ile potrzebujemy)

PODPUSZCZKA W PŁYNIE 120ML , DAWKOWANIE 1-2 KROPLE NA 1,5LITRA MLEKA. MOC 750TL. DATA 100% MOCY PODPUSZCZKI FABRYCZNIE 1 ROK
DO PODPUSZCZKI DODAJEMY PRZEPISY NA SERY EDAMSKI, FETA, MOZZARELLA ITP
