Twój koszyk
Ilość produktów: 0
Łączna kwota: 0,00 zł
Informacja o przesyłkach

 

 

KURIER

PACZKI DO 30 KG

PRZELEW 20 ZŁ

POBRANIE 24 ZŁ

POCZTA POLSKA

OPŁATY ZALEŻNE OD WAGI PODUKTÓW

 

Skontaktuj się z nami

biuro@zdrowodomowo.pl

tel. 731 636 071

Newsletter
W pole poniżej wpisz swój adres
e-mail jeżeli chcesz otrzymywać
od nas najnowsze informacje.
Zapisz się
Reklamy

Szynka wołowa

Szynka wołowa
kod: 101023
poziom trudności: nie określono
czas wykonania: nie określono
 
• PRZEPIS POLECANY 
OPIS PRZYRZĄDZANIA

Szynka wołowa gotowana jest to peklowana zrazowa pocho­dząca z mięsa jałowic i wolców kl. I lub kl. II, prasowana i gotowana. Szynka wołowa gotowana jest produktem nietrwa­łym.
Przygotowując zrazową do produkcji szynki gotowanej należy od niej oddzielić dolny półkolisty mięsień, następnie usunąć tłuszcz zewnętrzny i wewnętrzny oraz skrajać końce tak, aby w najcieńszym miejscu miała średnicę co najmniej 2 cm.
Przygotowaną zrazową pekluje się metodą nastrzykowo-zale-wową. Solankę przygotowuje się z mieszanki składającej się z 100 kg soli kuchennej, 4,5 kg azotanu potasowego oraz 4,5 kg cukru. Stężenie solanki nastrzykowej i zalewowej powinno wynosić 16-18°Be.


Zrazową nastrzykuje się domięśniowo, dając 2-4 ukłuć igłą i wstrzykując 6-7% solanki w stosunku do ciężaru mięsa.
Do solanki zalewowej dodaje się wywar z przypraw : pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, papruka płatki, kolendra
Czas peklowania zrazowej wynosi 8-10 dni, po czym po ocie­knięciu (4 godz) moczy się w zimnej wodzie przez 2 godz. i obmywa w ciepłej wodzie (temp. 30-40°C), a następnie roz­kłada się na kratach na 4 godz w celu ocieknięcia.
Po ocieknięciu zrazową oczyszcza się z luźnych strzępów mięsa oraz wkłada do pras, przyciskając niezbyt mocno wieczko.
Szynki w prasach wkłada się do kotła otwartego z wrzącą wodą i przez 15 min gotuje się w temperaturze wrzenia. Na­stępnie po obniżeniu temp. do 80-82 °C gotuje się dalej, aż do osiągnięcia wewnątrz temp. 68-70°C. Orientacyjny czas goto­wania l kg szynki surowej wynosi 60 min.
Po zakończeniu gotowania, szynki w prasach chłodzi się przez 20-30 min w zimnej wodzie, po czym lekko dociska wieczko i układa dnem do góry w pomieszczeniu chłodzonym, gdzie szynki są studzone do temp. 12°C. Po ostudzeniu wyjmuje się szynki z formy, oczyszcza z wytopionego tłuszczu i galarety, wyrównuje krawędzie i usuwa strzępy.
Szynka wołowa gotowana powinna mieć kształt prostokątny względnie mandolinowy, w zależności od użytej prasy. Długość szynki powinna wynosić 15--30 cm, szerokość 10-15 cm.


Powierzchnia gotowego produktu powinna być gładka, w do­tyku lekko wilgotna.
Barwa zewnętrzna szynki oraz mięsa na przekroju powinna być od jasnoróżowej do ciemnoróżowej.
Konsystencja szynki wołowej gotowanej powinna być ścisła, związanie dość dobre, aby plasterek grubości 3 mm nie rozpa­dał się.

Zobacz co sądzą nasi użytkownicy o tym przepisie
Zobacz nasze produkty

Przyprawia się nim zupy, sosy, sałatki, marynaty do różnych mięs, łącznie z dziczyzną, również kapustę włoską, fasolę, groch, soczewicę, gulasz, jaja, sery, pomidory, ryby, warzywa faszerowane i wiele innych potraw.

cena: 8,49 zł
 

Przyprawia się nim zupy, sosy, sałatki, marynaty do różnych mięs, łącznie z dziczyzną, również kapustę włoską, fasolę, groch, soczewicę, gulasz, jaja, sery, pomidory, ryby, warzywa faszerowane i wiele innych potraw.

cena: 7,99 zł
 

PRZYPRAWA do marynaty, zup, sosów, mięs, gulaszu, kurczaka, pasztetów, gotowanych ryb.

Liść laurowy nadaje potrawom korzenny zapach i gorzkawy smak...

cena: 7,99 zł
 

PRZYPRAWA do wędlin, pasztetów, peklowania szynek.

Aromat dojrzałych owoców jest słodki korzenny z pieprzowo-balsamiczną nutą a smak łagodny, słodki, lekko palący...

cena promocyjna: 5,99 zł
cena: 6,49 zł
 

KOLENDRA MIELONA

cena promocyjna: 4,00 zł
cena: 5,00 zł
 

KOLENDRA ZIARNO

cena promocyjna: 3,50 zł
cena: 5,00 zł
 

LIŚĆ LAUROWY

cena promocyjna: 3,00 zł
cena: 4,00 zł
 

LIŚĆ LAUROWY MIELONY

cena promocyjna: 5,00 zł
cena: 6,00 zł
 

PIEPRZ CZARNY MIELONY

cena promocyjna: 7,00 zł
cena: 8,00 zł