Twój koszyk
Ilość produktów: 0
Łączna kwota: 0,00 zł
Informacja o przesyłkach

 

 

KURIER

PACZKI DO 30 KG

PRZELEW 20 ZŁ

POBRANIE 24 ZŁ

POCZTA POLSKA

OPŁATY ZALEŻNE OD WAGI PODUKTÓW

 

Skontaktuj się z nami

biuro@zdrowodomowo.pl

tel. 0-792  049 853

Newsletter
W pole poniżej wpisz swój adres
e-mail jeżeli chcesz otrzymywać
od nas najnowsze informacje.
Zapisz się
Reklamy

Szynka wędzona parzona

Szynka wędzona parzona
kod: 104003
poziom trudności: nie określono
czas wykonania: nie określono
 
• PRZEPIS POLECANY 
SKŁADNIKI

szynka wieprzowa bez kości 2 kg (myszka)
peklosól 100g
pieprz  l łyżeczka
ziele angielskie  1 łyżka
liść laurowy kilka
kminek łyżeczka
kolendra łyżeczka
majeranek 1 łyżeczka
czosnek 9 ząbków
woda 1 litr

 

OPIS PRZYRZĄDZANIA

Odlewamy z przygotowanej wody ok 200ml do garnka w którym umieściliśmy przyprawy(bez czosnku i peklosoli) i gotujemy pod przykryciem 10 minut.
W pozostałej wodzie rozpuszczamy peklosól i dodajemy posiekany grubo czosnek.
Wystudzoną wodę z przyprawami dodajemy do solanki.
Szynkę oczyszczamy.Wkładamy mięso do zalewy. Peklowanie należy prowadzić 14 dni w temperaturze 6-8 C, codziennie przewracając mięso.
Upeklowany szynkę wyjmuje się, obmywa ciepłą wodą i osusza  przez 3-4 godziny. Osuszoną wkładamy w siatkę i wędzimy ciepłym dymem przez 4-6 godzinyn.
Szynkę wrzucamy do wrzątku. Po 15 minutach zmiejszamy gaz dolewamy zimnej wody
aby otrzymać w garnku ok 75-80 stopni.Parzymy ok 1.5 godziny do uzyskani w środku
mięsa temperatury 68-70- stopni. Wyjmujemy przelewamy zimną wodą ok 3-5 minut.
Zawieszamy w przewiewnym miejscu a następnie wkładamy na 12 godzin do lodówki.

Zobacz co sądzą nasi użytkownicy o tym przepisie
Zobacz nasze produkty

Przyprawia się nim zupy, sosy, sałatki, marynaty do różnych mięs, łącznie z dziczyzną, również kapustę włoską, fasolę, groch, soczewicę, gulasz, jaja, sery, pomidory, ryby, warzywa faszerowane i wiele innych potraw.

cena: 8,49 zł
 

Przyprawia się nim zupy, sosy, sałatki, marynaty do różnych mięs, łącznie z dziczyzną, również kapustę włoską, fasolę, groch, soczewicę, gulasz, jaja, sery, pomidory, ryby, warzywa faszerowane i wiele innych potraw.

cena: 7,99 zł
 

PRZYPRAWA do marynaty, zup, sosów, mięs, gulaszu, kurczaka, pasztetów, gotowanych ryb.

Liść laurowy nadaje potrawom korzenny zapach i gorzkawy smak...

cena: 7,99 zł
 

PRZYPRAWA do chleba, kiełbasy, surówek z kiszonej i surowej kapusty, zup, sosów, do pieczonych tłustych mięs, kapusty kiszonej, kapusty gotowanej i do surówek, do ćwikły z octem, do twarogu, pieczywa.

cena: 6,49 zł
 

PRZYPRAWA do chleba, kiełbasy, surówek z kiszonej i surowej kapusty, zup, sosów, do pieczonych tłustych mięs, kapusty kiszonej, kapusty gotowanej i do surówek, do ćwikły z octem, do twarogu, pieczywa.

cena: 6,99 zł
 

PRZYPRAWA do wędlin, pasztetów, peklowania szynek.

Aromat dojrzałych owoców jest słodki korzenny z pieprzowo-balsamiczną nutą a smak łagodny, słodki, lekko palący...

cena promocyjna: 5,99 zł
cena: 6,49 zł
 

PRZYPRAWA do tłustych mięs, zupy grochowej i fasolowej a zwłaszcza flaków, kiełbas i innych wędlin.

Nadaje wspaniały smak zupom warzywnym i rybnym.

 

cena: 5,49 zł
 

Atestowana peklosól firmy Ciech

cena promocyjna: 1,90 zł
cena: 2,00 zł
 

Atestowana peklosól firmy Ciech

cena promocyjna: 2,50 zł
cena: 3,00 zł