Twój koszyk
Ilość produktów: 0
Łączna kwota: 0,00 zł
Informacja o przesyłkach

 

 

KURIER

PACZKI DO 30 KG

PRZELEW 20 ZŁ

POBRANIE 24 ZŁ

POCZTA POLSKA

OPŁATY ZALEŻNE OD WAGI PODUKTÓW

 

Skontaktuj się z nami

biuro@zdrowodomowo.pl

tel. 0-792  049 853

Newsletter
W pole poniżej wpisz swój adres
e-mail jeżeli chcesz otrzymywać
od nas najnowsze informacje.
Zapisz się
Reklamy

Parówki

Parówki
kod: 101017
poziom trudności: nie określono
czas wykonania: nie określono
 
• PRZEPIS POLECANY 
OPIS PRZYRZĄDZANIA

Parówki  są  to  kiełbaski  nietrwałe, wędzone,   parzone,   o   na­
stępującym składzie surowca:

wieprzowina kl. III- 20°/o

wieprzowina kl. I (z wykrawania łopatek)    - 20°/o

wołowina kl. I- 30%

podgardle skórowane- 30%

Wszystkie   składniki   peklowane   są według   ogólnych   zasad oraz rozdrabniane na wilku przez siatkę  1-2 mm, a następnie kutrowane.

Pierwszą kutruje się wołowinę kl. I, następnie wieprzowinę kl. III oraz wieprzowinę kl. I. Podczas kutrowania wołowiny i wieprzowiny dodaje się 40-50% wody lub lodu oraz przy­prawy: cukier, pieprz naturalny i gałkę muszkatołową. Do wykutrowanego mięsa dodaje się tłuszcz i kutruje dalej, aby wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Kutrowaną masą mięsną napełnia się ściśle jelita baranie cienkie, wszystkich rozmiarów, względnie kiełbaśnice, pocho­dzące z warchlaków, o średnicy do 22 mm, a następnie odkręca się kiełbaski w odcinki długości 12-14 cm.

Po osadzeniu, trwającym 15-30 min, pa-

rowki wędzi się dymem gorącym przez ok.

60 min,  aż parówki  uzyskają barwę jasno-brązową.

 

Wędzone parówki parzy się w temp. 60- 65°C przez ok. 10 min, a następnie chłodzi oblewając zimną wodą i studzi powietrzem do temp. 18°C.

Powierzchnia parówek powinna być gład­ka, sucha i czysta.

 

 

Barwa zewnętrzna - jasnobrązowa z od­cieniem różowym, natomiast barwa mięsa na przekroju -- jasnoróżowa.

Parówki powinny mieć konsystencję dość ścisłą,związanie dobre, a na gorąco powinny być łamliwe i mieć nietwardą i kruchą osłonkę.

Wydajność parówek powinna wynosić średnio  112%

Zobacz co sądzą nasi użytkownicy o tym przepisie
Zobacz nasze produkty

Przyprawia się nim zupy, sosy, sałatki, marynaty do różnych mięs, łącznie z dziczyzną, również kapustę włoską, fasolę, groch, soczewicę, gulasz, jaja, sery, pomidory, ryby, warzywa faszerowane i wiele innych potraw.

cena: 8,49 zł
 

Przyprawa ceniona ze względów smakowych oraz zdrowotnych.

W kuchni gałka muszkatołowa stosowana jest do przyprawiania mięs, pasztetów, bigosów, dań ze skorupiaków, a także do pierników i deserów.

cena: 11,99 zł
 

GAŁKA MUSZKATOŁOWA MIELONA

cena promocyjna: 8,00 zł
cena: 11,00 zł
 

PIEPRZ CZARNY MIELONY

cena promocyjna: 5,00 zł
cena: 7,00 zł