Twój koszyk
Ilość produktów: 0
Łączna kwota: 0,00 zł
Informacja o przesyłkach

 

 

KURIER

PACZKI DO 30 KG

PRZELEW 20 ZŁ

POBRANIE 24 ZŁ

POCZTA POLSKA

OPŁATY ZALEŻNE OD WAGI PODUKTÓW

 

Skontaktuj się z nami

biuro@zdrowodomowo.pl

tel. 731 636 071

Newsletter
W pole poniżej wpisz swój adres
e-mail jeżeli chcesz otrzymywać
od nas najnowsze informacje.
Zapisz się
Reklamy

Pączki

Pączki
kod: 999109
poziom trudności: średni
czas wykonania: 1 godzina 30 minut - 2 godziny
 
• NAJNOWSZY 
• DODANY PRZEZ INTERNAUTĘ : Albert Zygadło
SKŁADNIKI
OPIS PRZYRZĄDZANIA

Drożdże należy rozkruszyć do miski, zalać szklanką letniego( lekko ciepłego, ale nie gorącego!) mleka, dodać łyżeczkę cukru i wymieszać. Miseczkę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce tak, żeby rozczyn "ruszył". Żółtka jaj i jedno całe jajko utrzeć z cukrem na puszystą masę. Masło roślinne roztopić. Mąkę przesiać do miski( można na stolnicę, ale w misce jest wygodniej), dodać szczyptę soli, masę jajeczno- cukrową, rozczyn drożdżowy i wyrobić ciasto dodając w trakcie wyrabiania 2 łyżki rumu i pozostałe mleko. Gdy ciasto zacznie odchodzić od dłoni należy dodać do niego masło i dalej wyrabiać podsypując w miarę potrzeby mąką. Tak wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto zagnieść, odrywać od niego niewielkie kawałki, spłaszczać na kształt placuszków. Na każdym z nich układać po łyżeczce marmolady i zlepiać na kształt pączka. Pączki układać na wysypanej mąką stolnicy, przykryć ściereczką i odstawić, żeby wyrosły. W garnku rozgrzać tłuszcz( ja używam smalcu) i smażyć na nim pączki układając je stroną wierzchnią( tą, która w trakcie wyrastania pączka była na górze) w tłuszczu. Po około 1- 1,5 minuty pączki można przekręcać na drugą stronę i smażyć kolejne 1- 1,5 minuty. Ja nakłuwam je długą wykałaczką, żeby sprawdzić, czy ciasto drożdżowe nie " ciągnie się". Po wyjęciu z garnka z tłuszczem pączki układać na papierowych ręczniczkach lub serwetkach, żeby te wchłonęły nadmiar tłuszczu. Pączki można dowolnie lukrować, polewać polewą lub po posypać cukrem pudrem.

Zobacz co sądzą nasi użytkownicy o tym przepisie