Twój koszyk
Ilość produktów: 0
Łączna kwota: 0,00 zł
Informacja o przesyłkach

 

 

KURIER

PACZKI DO 30 KG

PRZELEW 20 ZŁ

POBRANIE 24 ZŁ

POCZTA POLSKA

OPŁATY ZALEŻNE OD WAGI PODUKTÓW

 

Skontaktuj się z nami

biuro@zdrowodomowo.pl

tel. 0-792  049 853

Newsletter
W pole poniżej wpisz swój adres
e-mail jeżeli chcesz otrzymywać
od nas najnowsze informacje.
Zapisz się
Reklamy

Kiełbasa szynkowa

Kiełbasa szynkowa
kod: 101010
poziom trudności: nie określono
czas wykonania: nie określono
 
• PRZEPIS POLECANY 
OPIS PRZYRZĄDZANIA

Kiełbasa  szynkowa jest to kiełbasa nietrwała, wędzona i pa­
rzona, o następującym składzie surowca:
wieprzowina kl. I (pochodząca
tylko z rozbioru szynek, ło­patek i biodrówek)- 85%
wieprzowina kl. III- 15°/o


Peklowana wieprzowina kl. I powinna być krajana ręcznie na kawałki wielkości 4-5 cm, natomiast wieprzowina kl. III -rozdrabniana na wilku przez siatkę 2 mm i kutrowana z dodat­kiem 50-60% wody lub lodu. Podczas kutrowania wieprzowiny kl. III dodaje się przyprawy: cukier, pieprz naturalny, kolendrę oraz  gałkę muszkatołową.
Wieprzowinę kl. I miesza się w mieszarce, aż mięso nabierze kleistości, następnie dodaje się mięso kutrowane i całość do­kładnie miesza.
Otrzymaną masą napełnia się ściśle osłonki sztuczne biał­kowe lub celofanowe włókniste o średnicy 100-120 mm i dłu­gości 35-40 cm. Końce kiełbas zawiązuje się przędzą oraz sznuruje dwa razy wzdłuż oraz w poprzek w kątnicach  co 4~6 cm a w osłonkach sztucznych co 4-5 cm, robiąc na jednym końcu pętelkę do zawieszania o długości 10-12 cm. Po osadzeniu, które powinno trwać l-2 godz, kiełbasę szyn­kową wędzi się dymem gorącym przez 120-150 min do chwili uzyskania barwy jasnobrązowej z odcieniem różowym.


Następnie kiełbasę parzy się w temp. 72-75°C przez 80-110 min.
Po parzeniu kiełbasę szynkową studzi się przez 10 min zimną wodą, a następnie powietrzem tak, aby po 12 godz uzyskać wewnątrz produktu temperaturę nie wyższą niż 18°C.
Barwa zewnętrzna kiełbasy szynkowej powinna być jasnobrą-zowa z odcieniem czerwonym, z połyskiem i z prześwitującymi składnikami w osłonce celofanowej.


Barwa mięsa na przekroju - różowa do jasnoczerwonej, a masy wiążącej - różowa.
Konsystencja kiełbasy szynkowej powinna być ścisła, zwią­zanie dobre, a plasterki grubości 3 mm nie powinny się roz­padać.
Kiełbasa szynkowa powinna być soczysta o smaku i zapachu charakterystycznym dla kiełbas parzonych, grubo rozdrobnio­nych, z mięsa chudego, peklowanego, z lekkim wyczuciem przy­praw i wędzenia.

Wydajność kiełbasy szynkowej powinna wynosić średnio 97%.

Zobacz co sądzą nasi użytkownicy o tym przepisie
Zobacz nasze produkty

Przyprawia się nim zupy, sosy, sałatki, marynaty do różnych mięs, łącznie z dziczyzną, również kapustę włoską, fasolę, groch, soczewicę, gulasz, jaja, sery, pomidory, ryby, warzywa faszerowane i wiele innych potraw.

cena: 8,49 zł
 

PRZYPRAWA do wędlin, pasztetów, peklowania szynek.

Aromat dojrzałych owoców jest słodki korzenny z pieprzowo-balsamiczną nutą a smak łagodny, słodki, lekko palący...

cena promocyjna: 5,99 zł
cena: 6,49 zł
 

Przyprawa ceniona ze względów smakowych oraz zdrowotnych.

W kuchni gałka muszkatołowa stosowana jest do przyprawiania mięs, pasztetów, bigosów, dań ze skorupiaków, a także do pierników i deserów.

cena: 11,99 zł
 
cena promocyjna: 7,00 zł
cena: 8,50 zł
 

GAŁKA MUSZKATOŁOWA MIELONA

cena promocyjna: 8,00 zł
cena: 11,00 zł
 

KOLENDRA MIELONA

cena promocyjna: 4,00 zł
cena: 5,00 zł
 

PIEPRZ CZARNY MIELONY

cena promocyjna: 5,00 zł
cena: 7,00 zł