Twój koszyk
Ilość produktów: 0
Łączna kwota: 0,00 zł
Informacja o przesyłkach

 

 

KURIER

PACZKI DO 30 KG

PRZELEW 20 ZŁ

POBRANIE 24 ZŁ

POCZTA POLSKA

OPŁATY ZALEŻNE OD WAGI PODUKTÓW

 

Skontaktuj się z nami

biuro@zdrowodomowo.pl

tel. 0-792  049 853

Newsletter
W pole poniżej wpisz swój adres
e-mail jeżeli chcesz otrzymywać
od nas najnowsze informacje.
Zapisz się
Reklamy

Kiełbasa serdelowa

Kiełbasa serdelowa
kod: 103010
poziom trudności: łatwy
czas wykonania: nie określono
 
• PRZEPIS POLECANY 
SKŁADNIKI

Wieprzowina średnio tłusta 3 kg
cielęcina lub młoda wołowina 1,5 kg
słonina O,5 kg
peklosól 90 g
pieprz mielony l łyżeczka
cukier brązowy l łyżeczka
gałka muszkatołowa zmielona szczypta
woda przegotowana i ostudzona
2 szklanki
kiełbaśnice 7-8 m

 

OPIS PRZYRZĄDZANIA

Mięso pokrajać w kawałki o boku ok. 2 cm.  Peklosól wymieszać  z mięsem, ułożyć w naczyniu warstwą o grubości ok. 20 cm, wyrównać powierzchnię i postawić w chłodnym miejscu na 48 godziny.

Po tym czasie zemleć dwukrotnie w maszynce do mięsa z sitkiem o gęstych oczkach, dodać pozostałe zmielone przyprawy i dokładnie wyrabiać na jednolitą masę, dodając stopniowo wodę, w ilości jaką mięso wchłonie.

Osłonki wypełniać dość luźno, formować wianki, zgodnie z naturalnym kształtem osłonki, końce zawiązać szpagatem. Kiełbasy osuszyć w przewiewie przez ok. l godzinę, a następnie wędzić dymem ciepłym przez ok. 3 godziny. Uwędzoną kiełbasę zanurzyć we wrzątku i przetrzymać przez ok. 45 minut.

Wędlina nietrwała.

Zobacz co sądzą nasi użytkownicy o tym przepisie
Zobacz nasze produkty

Przyprawia się nim zupy, sosy, sałatki, marynaty do różnych mięs, łącznie z dziczyzną, również kapustę włoską, fasolę, groch, soczewicę, gulasz, jaja, sery, pomidory, ryby, warzywa faszerowane i wiele innych potraw.

cena: 8,49 zł
 

Przyprawia się nim zupy, sosy, sałatki, marynaty do różnych mięs, łącznie z dziczyzną, również kapustę włoską, fasolę, groch, soczewicę, gulasz, jaja, sery, pomidory, ryby, warzywa faszerowane i wiele innych potraw.

cena: 7,99 zł
 

Przyprawa ceniona ze względów smakowych oraz zdrowotnych.

W kuchni gałka muszkatołowa stosowana jest do przyprawiania mięs, pasztetów, bigosów, dań ze skorupiaków, a także do pierników i deserów.

cena: 11,99 zł
 

Atestowana peklosól firmy Ciech

cena promocyjna: 1,90 zł
cena: 2,00 zł
 

Atestowana peklosól firmy Ciech

cena promocyjna: 2,50 zł
cena: 3,00 zł
 

Atestowana peklosól firmy CiECH

Dawkiowanie :

Kiełbasy 18g/kg masy mięsnej

Zalewa peklarska 80-90g/litr wody - litr zalewy na 2kg miesa.

cena promocyjna: 29,00 zł
cena: 32,00 zł
 

GAŁKA MUSZKATOŁOWA MIELONA

cena promocyjna: 8,00 zł
cena: 11,00 zł
 

PIEPRZ CZARNY MIELONY

cena promocyjna: 5,00 zł
cena: 7,00 zł
 

PIEPRZ CZARNY MŁOTKOWANY GRYS

cena promocyjna: 6,00 zł
cena: 7,00 zł