Twój koszyk
Ilość produktów: 0
Łączna kwota: 0,00 zł
Informacja o przesyłkach

 

 

KURIER

PACZKI DO 30 KG

PRZELEW 20 ZŁ

POBRANIE 24 ZŁ

POCZTA POLSKA

OPŁATY ZALEŻNE OD WAGI PODUKTÓW

 

Skontaktuj się z nami

biuro@zdrowodomowo.pl

tel. 731 636 071

Newsletter
W pole poniżej wpisz swój adres
e-mail jeżeli chcesz otrzymywać
od nas najnowsze informacje.
Zapisz się
Reklamy

Kiełbasa polska

Kiełbasa polska
kod: 101020
poziom trudności: nie określono
czas wykonania: nie określono
 
• PRZEPIS POLECANY 
OPIS PRZYRZĄDZANIA

Kiełbasa polska wędzona jest to kiełbasa półtrwała, surowa, wędzona i podsuszona, w której skład zasadniczy wchodzi:
wieprzowina kl. I - 40%
wieprzowina kl. II - 60%


Mięso krajane na szarpaku na kawałki wielkości , ok. 5 cm średnicy pekluje się metodą suchą - mieszanką składającą się ze 100 kg soli kuchennej i 5 kg saletry potasowej. Na 100 kg mięsa należy użyć 2,1 kg mieszanki. Czas peklowania 36-49 godz w pomieszczeniu o temp. 4-8°C.
Zapeklowane mięso rozdrabnia się na wilku przez siatkę 13 mm, a następnie miesza, aż mięso nabierze kleistości. Pod­czas mieszania dodaje się dobrze rozdrobnione przyprawy: cu­kier, pieprz naturalny, majeranek i czosnek.


Otrzymaną masą mięsną napełnia się jelita wieprzowe cienkie (kiełbaśnice) o średnicy 32-36 mm, odkręcając w cdcinki o dłu­gości 30-35 cm i pozostawiając je w zwojach. Gdy w trak­cie napełniania dostanie się pod osłonkę powietrze, należy je usunąć, przekłuwając cienką igłą.
Po osadzeniu kiełbasy, które trwa l-2 dni w temp. 2-6°C i wilgotności 85-90°/o, kiełbasę wędzi się dymem zimnym przy słabym ruchu powietrza przez 24-36 gcdz, aż do uzyskania żółtobrązowej barwy.


Po wędzeniu kiełbasę rozwiesza się w pomieszczeniu o temp. 10-12°C i wilgotności względnej 75-80%), gdzie kiełbasa jest
dosuszona do takiego stanu, w jakim kiełbasy kontrolne wykażą 87'% wydajności w stosunku do pobranego surowca.


Gotowy produkt powinien mieć zewnętrzną barwę żółtobrą-zową z odcieniem wiśniowym, ze składnikami bardzo wyraźnie widocznymi pod osłonką.
Powierzchnia kiełbasy powinna być lekko pomarszczona, sucha, czysta, z osłonką ściśle przylegającą do masy mięsnej.
Barwa mięsa na przekroju - różowa do jasnoczerwonej, tłusz­czu - biała do białej z odcieniem różowym.


Konsystencja kiełbasy powinna być miękka, związanie dobre. Plasterki grubości 4 mm nie powinny się rozpadać.
Kiełbasa polska wędzona jest produktem mało soczystym, z wyraźnym wyczuciem smaku przypraw, zwłaszcza majeranku i czosnku, oraz wędzenia.
Ze 100 kg mięsa peklowanego powinno się otrzymać 82-86 kg gotowego produktu.


Metka

Zobacz co sądzą nasi użytkownicy o tym przepisie
Zobacz nasze produkty

Przyprawia się nim zupy, sosy, sałatki, marynaty do różnych mięs, łącznie z dziczyzną, również kapustę włoską, fasolę, groch, soczewicę, gulasz, jaja, sery, pomidory, ryby, warzywa faszerowane i wiele innych potraw.

cena: 8,49 zł
 

PRZYPRAWA do tłustych mięs, zup i sosów, kurczaka, ryb, surówek i sałatek, królika, baraniny, dziczyzny...

 

cena: 7,99 zł
 

PRZYPRAWA do tłustych mięs, zup i sosów, kurczaka, ryb, surówek i sałatek, królika, baraniny, dziczyzny...

cena: 6,99 zł
 

PRZYPRAWA do tłustych mięs, zupy grochowej i fasolowej a zwłaszcza flaków, kiełbas i innych wędlin.

Nadaje wspaniały smak zupom warzywnym i rybnym.

 

cena: 5,49 zł
 

CZOSNEK GRANULOWANY

cena promocyjna: 3,50 zł
cena: 6,00 zł
 

CZOSNEK MIELONY

cena promocyjna: 3,50 zł
cena: 6,00 zł
 

CZOSNEK PŁATKI

cena promocyjna: 3,50 zł
cena: 6,00 zł
 

MAJERANEK MIELONY

cena promocyjna: 3,50 zł
cena: 4,00 zł
 

MAJERANEK OTARTY

cena promocyjna: 2,50 zł
cena: 3,00 zł