Twój koszyk
Ilość produktów: 0
Łączna kwota: 0,00 zł
Informacja o przesyłkach

 

 

KURIER

PACZKI DO 30 KG

PRZELEW 20 ZŁ

POBRANIE 24 ZŁ

POCZTA POLSKA

OPŁATY ZALEŻNE OD WAGI PODUKTÓW

 

Skontaktuj się z nami

biuro@zdrowodomowo.pl

 

Newsletter
W pole poniżej wpisz swój adres
e-mail jeżeli chcesz otrzymywać
od nas najnowsze informacje.
Zapisz się
Reklamy

Kiełbasa podwawelska z Bradleya

Kiełbasa podwawelska z Bradleya
kod: 101103
poziom trudności: łatwy
czas wykonania: powyżej 3 godzin
 
• PRZEPIS POLECANY  • NAJNOWSZY 
SKŁADNIKI

Wieprzowina kl II(skrawki z wykrawania szynek i łopatek - ja kupuję w Selgrosie) 8kg

peklosól 140 -160g(ja wole bardziej słone, czyli 160g)

pieprz czarny 13g

cukier 8g

czosnek świeży 20g

opcjonalnie(ja dodaje) po łyżce majeranku i gorczycy

jelita wieprzowe +32   8-10 metrów

zimna woda 400ml

 

OPIS PRZYRZĄDZANIA

Mięso mielimy w maszynce na siatce 8-10mm. W wodzie rozpuszczamy peklosól i dodajemy przyprawy. Mięso wkładamy do dużej miski, wlewamy wodę z przyprawami i dokładnie wyrabiamy ( ok. 15-20minut). Ja przygotowuje 4 mieszaniny wody z przyprawami(100ml wody, 40g peklosoli itd.) i mieszam po 2kg mięsa w mikserze planetarnym 8-10 minut.

Masę mięsną wkładamy na 24 godziny do lodówki.

Jelita moczymy przez 1-2 godziny a następnie płuczemy przepuszczając przez nie wodę.

Przy pomocy nadziewarki napełniamy jelita na odcinki długości takie jak szerokość kratki z wędzarni Bradley . Kiełbasę rozpoczynamy i kończymy zwykłym supełkiem, lub przewiązujemy sznurkiem. Układamy po 5 kiełbasek na kratkach wyjętych z wędzarni.

Pozostawiamy do obsuszenia 2-3 godziny. Ja puszczam dodatkowo wiatrak.

Wkładamy kiełbasę do wędzarni i wędzimy przez 2 godziny tylko dymem(suwak temperatury przesunięty maksymalnie w lewo gdy stoimy przodem do wędzarni) to powoduje lepsze „przejście" dymem. Zwiększamy temperaturę  do ok. 50 stopni(przesuwając suwak w prawo) i wędzimy kolejne 1 ½ - 2 godziny. Podnosimy ciepło do 75 stopni i wędzimy ok1 godziny do uzyskania wewnątrz kiełbasy temperatury 70 stopni( podczas tego etapu wędzenia nie zaglądamy do wędzarni). Można pominąć ostatni etap wędzenia, wtedy kiełbasy parzy się w wodzie, w temperaturze 80 stopni przez około 20-25 min. Wędzimy na pigułach olchowych.

Pozostawiamy do wystudzenia i wkładamy na noc do lodówki. Oczywiście możemy podgryzać ciepłą jeśli wędziliśmy w 75 stopniach. Smacznego

Zobacz co sądzą nasi użytkownicy o tym przepisie
Zobacz nasze produkty

DODATKOWO ZESTAW MAŁY MASARZ   - GRATIS !!!

cena promocyjna: 2100,00 zł
cena: 2190,00 zł
 

Przyprawia się nim zupy, sosy, sałatki, marynaty do różnych mięs, łącznie z dziczyzną, również kapustę włoską, fasolę, groch, soczewicę, gulasz, jaja, sery, pomidory, ryby, warzywa faszerowane i wiele innych potraw.

cena: 8,49 zł
 

Przyprawia się nim zupy, sosy, sałatki, marynaty do różnych mięs, łącznie z dziczyzną, również kapustę włoską, fasolę, groch, soczewicę, gulasz, jaja, sery, pomidory, ryby, warzywa faszerowane i wiele innych potraw.

cena: 7,99 zł
 

PRZYPRAWA do marynat, wędlin, kwaszonych i konserwowych ogórków i innych warzyw w occie, oraz wyrobu domowej musztardy.

cena: 6,49 zł
 

PRZYPRAWA do marynat, wędlin, kwaszonych i konserwowych ogórków i innych warzyw w occie.

cena: 6,99 zł
 

PRZYPRAWA do tłustych mięs, zupy grochowej i fasolowej a zwłaszcza flaków, kiełbas i innych wędlin.

Nadaje wspaniały smak zupom warzywnym i rybnym.

 

cena: 5,49 zł
 

Atestowana peklosól firmy Ciech

cena promocyjna: 1,90 zł
cena: 2,00 zł
 

Atestowana peklosól firmy Ciech

cena promocyjna: 2,50 zł
cena: 3,00 zł
 

Atestowana peklosól firmy CiECH

Dawkiowanie :

Kiełbasy 18g/kg masy mięsnej

Zalewa peklarska 80-90g/litr wody - litr zalewy na 2kg miesa.

cena promocyjna: 29,00 zł
cena: 32,00 zł