Twój koszyk
Ilość produktów: 0
Łączna kwota: 0,00 zł
Informacja o przesyłkach

 

 

KURIER

PACZKI DO 30 KG

PRZELEW 20 ZŁ

POBRANIE 24 ZŁ

POCZTA POLSKA

OPŁATY ZALEŻNE OD WAGI PODUKTÓW

 

Skontaktuj się z nami

biuro@zdrowodomowo.pl

 

Newsletter
W pole poniżej wpisz swój adres
e-mail jeżeli chcesz otrzymywać
od nas najnowsze informacje.
Zapisz się
Reklamy

Kiełbasa piwna

Kiełbasa piwna
kod: 101018
poziom trudności: nie określono
czas wykonania: nie określono
 
• PRZEPIS POLECANY 
OPIS PRZYRZĄDZANIA

wieprzowina kl.     I    -    20'%
wieprzowina kl.    II    -    20%
wieprzowina kl. III    -    10%
wołowina kl. II lub I    -    20%
podgardle skórowane lub tłuszcz twardy    -30%


Mięso do produkcji kiełbasy piwnej peklowane jest według ogólnych zasad, a następnie rozdrabniane w następujący sposób: wieprzowina kl. I i kl. II oraz tłuszcz - przez siatkę 8 mm. Pozostałe składniki rozdrabniane są przez siatkę 3 mrn.
Rozdrobnioną wieprzowinę kl. I i II miesza się najpierw z tłuszczem, następnie dodaje się wołowinę kl. II oraz wieprzo­winę kl. III i całość miesza, aż do równomiernego rozmieszcze­nia składników.

Podczas mieszania dodaje się przyprawy: cukier, pieprz naturalny, paprykę, gorczycę.
Wymieszaną masą mięsną napełnia się pęcherze wieprzowe lub cielęce o średnicy do 100 mm, długości 15-20 cm lub osłonki sztuczne białkowe o kształcie pęcherzy. Po ścisłym napełnieniu końce pęcherzy zszywa się lub zawiązuje przędzą, pozostawiając pętelkę do zawieszania.

Osadzanie kiełbasy piwnej trwa 2-3 godz w pomieszczeniu niechłodzonym, a w chłodzonym przez ok, 12 godz.
Kiełbasę piwną parzoną wędzi się dymem gorącym przez ok. 125 min do osiągnięcia barwy jasnobrązowej z odcieniem czerwonym. Następnie parzy się ją w temp. 72-75°C przez 70-100 min. Po ostudzeniu kiełbasa jest ponownie wędzona dymem zimnym przez 24 godz względnie dymem ciepłym (32°C) przez 12 godz.


Kiełbasa piwna pieczona jest wędzona dymem gorącym oraz dodatkowo pieczona przez 40--45 min. Następnie kiełbasę piwną pieczoną lub parzoną podsusza się przez 4-5 dni do uzyskania 87% wydajności.
Kiełbasa piwna ma kształt jajowaty, o powierzchni lekko pomarszczonej, suchej, z osłonką ściśle przylegającą do masy mięsnej.

Konsystencja kiełbasy piwnej powinna być ścisła, związanie dobre, a plasterki grubości 2 mm nie powinny się rozpadać.

Zobacz co sądzą nasi użytkownicy o tym przepisie
Zobacz nasze produkty

Przyprawia się nim zupy, sosy, sałatki, marynaty do różnych mięs, łącznie z dziczyzną, również kapustę włoską, fasolę, groch, soczewicę, gulasz, jaja, sery, pomidory, ryby, warzywa faszerowane i wiele innych potraw.

cena: 8,49 zł
 

Papryka może być używana w kuchni do potraw mięsnych, do sosów, twarogów, wędlin, sałatek, potraw z ryb, ryżu i drobiu.

cena: 7,99 zł
 

Ostra Papryka może być używana w kuchni wszechstronnie - do potraw mięsnych, do sosów, twarogów, wędlin, sałatek, potraw z ryb, ryżu i kurczaka.

cena: 7,99 zł
 

PRZYPRAWA do marynat, wędlin, kwaszonych i konserwowych ogórków i innych warzyw w occie, oraz wyrobu domowej musztardy.

cena: 6,49 zł
 

PRZYPRAWA do marynat, wędlin, kwaszonych i konserwowych ogórków i innych warzyw w occie.

cena: 6,99 zł
 

GORCZYCA BIAŁA MIELONA = DOMOWA MUSZTARDA

cena promocyjna: 4,00 zł
cena: 5,00 zł
 

GORCZYCA BIAŁA ZIARNO

cena promocyjna: 4,00 zł
cena: 6,00 zł
 

PAPRYKA OSTRA

cena promocyjna: 4,50 zł
cena: 6,00 zł
 

PAPRYKA SŁODKA

cena promocyjna: 4,50 zł
cena: 6,00 zł