Twój koszyk
Ilość produktów: 0
Łączna kwota: 0,00 zł
Informacja o przesyłkach

 

 

KURIER

PACZKI DO 30 KG

PRZELEW 20 ZŁ

POBRANIE 24 ZŁ

POCZTA POLSKA

OPŁATY ZALEŻNE OD WAGI PODUKTÓW

 

Skontaktuj się z nami

biuro@zdrowodomowo.pl

tel. 0-792  049 853

Newsletter
W pole poniżej wpisz swój adres
e-mail jeżeli chcesz otrzymywać
od nas najnowsze informacje.
Zapisz się
Reklamy

Kiełbasa parówkowa

Kiełbasa parówkowa
kod: 101009
poziom trudności: nie określono
czas wykonania: nie określono
 
• PRZEPIS POLECANY 
OPIS PRZYRZĄDZANIA

Kiełbasa parówkowa jest to kiełbasa wędzona i parzona, o na­stępującym składzie surowcowym:
wieprzowina kl. III    - 60%
podgardle skórowane        - 40%
Wieprzowina kl. III może pochodzić z obróbki szynek puszko­wanych, a 10 kg wieprzowiny kl. III może być zastąpione wo­łowiną kl. II.
Składniki   pekluje   się   według   ogólnych   zasad   i   rozdrabnia się na wilku przez siatkę 2 mm, po czym. kutruje w następu­jącej kolejności: najpierw wieprzowinę kl. III z dodatkiem 35-40% wody lub lodu oraz z przyprawami: pieprzem natu­ralnym, papryką, gałką muszkatołową i czosnkiem. Następnie dodaje się rozdrobniony tłuszcz i całość kutruje w celu dokład­nego wymieszania masy mięsnej.
Wymieszaną masą napełnia się dość ściśle jelita wieprzowe cienkie (kiełbaśnice) o średnicy do 32 mm i odkręca kiełbaski w odcinki o długości 12-14 cm.
Po osadzeniu, które powinno trwać 15-30 min, kiełbasę pa­rówkową wędzi się dymem gorącym przez ok. 70 min do chwili uzyskania barwy jasnoróżowej z odcieniem żółtym.


Uwędzone kiełbasy parzy się w temp. 70-72°C przez 15-25 min.
Po parzeniu kiełbasę chłodzi się zimną wodą przez 5 min, a następnie studzi powietrzem do temp. 18°C.
Powierzchnia kiełbasy parówkowej powinna być gładka, sucha, czysta.


Barwa zewnętrzna gotowego produktu -- jasnoróżowa z odcie­niem żółtawym, natomiast barwa mięsa na przekroju - jasno­różowa.
Konsystencja kiełbasy parówkowej powinna być dość ścisła i krucha, związanie dobre, a plasterki grubości 3 mm nie po­winny się rozpadać.
Kiełbasa parówkowa jest produktem dość soczystym, w smaku i zapachu powinno się lekko wyczuwać przyprawy, zwłaszcza czosnek, oraz wędzenie.
Wydajność kiełbasy parówkowej powinna wynosić śred­nio 105%.

Zobacz co sądzą nasi użytkownicy o tym przepisie
Zobacz nasze produkty

Jelita wieprzowe kalibrowane extra - najlepsze na rynku w odcinkach od 3 do 10 metrów. Super mocne

cena promocyjna: 33,50 zł
cena: 47,00 zł
 

Jelita wieprzowe extra kal 30/32   50mb

cena promocyjna: 19,00 zł
cena: 21,00 zł
 

Przyprawia się nim zupy, sosy, sałatki, marynaty do różnych mięs, łącznie z dziczyzną, również kapustę włoską, fasolę, groch, soczewicę, gulasz, jaja, sery, pomidory, ryby, warzywa faszerowane i wiele innych potraw.

cena: 8,49 zł
 

Papryka może być używana w kuchni do potraw mięsnych, do sosów, twarogów, wędlin, sałatek, potraw z ryb, ryżu i drobiu.

cena: 7,99 zł
 

Ostra Papryka może być używana w kuchni wszechstronnie - do potraw mięsnych, do sosów, twarogów, wędlin, sałatek, potraw z ryb, ryżu i kurczaka.

cena: 7,99 zł
 

Przyprawa ceniona ze względów smakowych oraz zdrowotnych.

W kuchni gałka muszkatołowa stosowana jest do przyprawiania mięs, pasztetów, bigosów, dań ze skorupiaków, a także do pierników i deserów.

cena: 11,99 zł
 

PRZYPRAWA do tłustych mięs, zup i sosów, kurczaka, ryb, surówek i sałatek, królika, baraniny, dziczyzny...

 

cena: 7,99 zł
 

PRZYPRAWA do tłustych mięs, zup i sosów, kurczaka, ryb, surówek i sałatek, królika, baraniny, dziczyzny...

cena: 6,99 zł
 

CZOSNEK GRANULOWANY

cena promocyjna: 5,00 zł
cena: 6,00 zł