Twój koszyk
Ilość produktów: 0
Łączna kwota: 0,00 zł
Informacja o przesyłkach

 

 

KURIER

PACZKI DO 30 KG

PRZELEW 20 ZŁ

POBRANIE 24 ZŁ

POCZTA POLSKA

OPŁATY ZALEŻNE OD WAGI PODUKTÓW

 

Skontaktuj się z nami

biuro@zdrowodomowo.pl

tel. 731 636 071

Newsletter
W pole poniżej wpisz swój adres
e-mail jeżeli chcesz otrzymywać
od nas najnowsze informacje.
Zapisz się
Reklamy

Kiełbasa krakowska wędzona

Kiełbasa krakowska wędzona
kod: 103002
poziom trudności: średni
czas wykonania: nie określono
 
• NAJNOWSZY 
• DODANY PRZEZ INTERNAUTĘ
SKŁADNIKI

Wieprzowina przerośnięta tłuszczem 4 kg
wołowina chuda 1 kg
peklosól 90 gram
pieprz mielony 1 łyżeczka
czosnek 1łyżeczka lub 3 ząbki
ziele angielskie mielone 1 łyżeczka
majeranek utarty 1 łyżka
gałka mielona 1 łyżeczka
osłonka białkowa ok 3 m.

 

OPIS PRZYRZĄDZANIA

Mięso pokroić w kostkę o boku ok. 2 cm, wymieszać z peklosolą, umieścić w naczyniu warstwą o grubości ok. 20 cm i przenieść na 24 godziny w chłodne miejsce. Następnie połowę wołowiny zemleć w maszynce do mięsa z sitkiem o bardzo drobnych oczkach. Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wyrobić (jak ciasto), aż do uzyskania jednolitej gładkiej masy.

Masą mięsną napełnić ściśle osłonki. Formować odcinki o długości ok. 35 cm, przewiązać końce szpagatem. Napełnione osłonki nakłuć ze wszystkich stron cienką igłą (co 5-6 cm) i przewałkować ręką na stolnicy tak, aby masa mięsna szczelnie wypełniała osłonki, nie pozostawiając wewnątrz pęcherzy po­wietrznych. W razie potrzeby poprawić wiązanie końców kiełbas.

Wywałkowane kiełbasy zawiesza się w suchym, chłodnym i przewiewnym pomieszczeniu na 3 dni. Następnie kiełbasy do szybkiego spożycia wędzi się dymem gorącym ok. l godziny lub dymem ciepłym 10-12 godzin; kiełbasy do dłuższego przechowywania dymem zimnym przez 3-4 dni.

Zobacz co sądzą nasi użytkownicy o tym przepisie
Zobacz nasze produkty

Przyprawia się nim zupy, sosy, sałatki, marynaty do różnych mięs, łącznie z dziczyzną, również kapustę włoską, fasolę, groch, soczewicę, gulasz, jaja, sery, pomidory, ryby, warzywa faszerowane i wiele innych potraw.

cena: 8,49 zł
 

Przyprawia się nim zupy, sosy, sałatki, marynaty do różnych mięs, łącznie z dziczyzną, również kapustę włoską, fasolę, groch, soczewicę, gulasz, jaja, sery, pomidory, ryby, warzywa faszerowane i wiele innych potraw.

cena: 7,99 zł
 

Przyprawa ceniona ze względów smakowych oraz zdrowotnych.

W kuchni gałka muszkatołowa stosowana jest do przyprawiania mięs, pasztetów, bigosów, dań ze skorupiaków, a także do pierników i deserów.

cena: 11,99 zł
 

PRZYPRAWA do tłustych mięs, zup i sosów, kurczaka, ryb, surówek i sałatek, królika, baraniny, dziczyzny...

 

cena: 7,99 zł
 

PRZYPRAWA do tłustych mięs, zup i sosów, kurczaka, ryb, surówek i sałatek, królika, baraniny, dziczyzny...

cena: 6,99 zł
 

PRZYPRAWA do tłustych mięs, zupy grochowej i fasolowej a zwłaszcza flaków, kiełbas i innych wędlin.

Nadaje wspaniały smak zupom warzywnym i rybnym.

 

cena: 5,49 zł
 

Atestowana peklosól firmy Ciech

cena promocyjna: 1,90 zł
cena: 2,00 zł
 

Atestowana peklosól firmy Ciech

cena promocyjna: 2,50 zł
cena: 3,00 zł
 

Atestowana peklosól firmy CiECH

Dawkiowanie :

Kiełbasy 18g/kg masy mięsnej

Zalewa peklarska 80-90g/litr wody - litr zalewy na 2kg miesa.

cena promocyjna: 29,00 zł
cena: 32,00 zł