Twój koszyk
Ilość produktów: 0
Łączna kwota: 0,00 zł
Informacja o przesyłkach

 

 

KURIER

PACZKI DO 30 KG

PRZELEW 20 ZŁ

POBRANIE 24 ZŁ

POCZTA POLSKA

OPŁATY ZALEŻNE OD WAGI PODUKTÓW

 

Skontaktuj się z nami

biuro@zdrowodomowo.pl

tel. 0-792  049 853

Newsletter
W pole poniżej wpisz swój adres
e-mail jeżeli chcesz otrzymywać
od nas najnowsze informacje.
Zapisz się
Reklamy

Kiełbasa biała surowa

Kiełbasa biała surowa
kod: 101012
poziom trudności: nie określono
czas wykonania: nie określono
 
• PRZEPIS POLECANY 
OPIS PRZYRZĄDZANIA

Kiełbasa biała surowa jest to kiełbasa ani nie wędzona, ani
nie parzona, w skład jej wchodzi:
wieprzowina kl. I    - 20%
wieprzowina kl. II    - 70%
wołowina kl. I lub II    - 10%


Wołowina kl, I lub II może być zastąpiona wieprzowiną kl. III.
Mięso do produkcji kiełbasy białej surowej jest nie peklo­wane.
Mięso wieprzowe i wołowe otrzymane z wykrawania części zasadniczych kraje się ręcznie lub na szarpaku na kawałki wielkości 5-6 cm.
Nie peklowaną wieprzowinę kl. I rozdrabnia się na wilku przez siatkę 13 mm, a wieprzowinę kl. II przez siatkę 10 mm, natomiast wołowinę kl. I lub II rozdrabnia się przez siatkę 2 mm i kutruje z dodatkiem 45'°/n wody lub lodu. Podczas kutro-wania dodaje się sól oraz przyprawy: pieprz naturalny, czosnek i majeranek.


Rozdrobnioną wieprzowinę kl. I i II miesza się razem, doda­jąc 6% zimnej wody w stosunku do ilości mięsa wołowego. Mie­sza się tak długo, aż woda zostanie wchłonięta przez mięso, po czym dodaje się wykutrowaną wołowinę i całość dokładnie miesza.
Wymieszaną masą napełnia się ściśle jelita wieprzowe cienkie, o średnicy 32-36 mm, pozostawiając kiełbasę w naturalnych zwojach. Końce kiełbasy zawiązuje się przędzą.


Powierzchnia kiełbasy białej surowej powinna być gładka, wilgotna i czysta.
Barwa zewnętrzna kiełbasy białej powinna być niejednolita, z widocznymi składnikami pod osłonką, mięsa - szaroróżowa, tłuszczu - białokremowa.
Barwa mięsa na przekroju powinna być szaroróżowa, tłuszczu zaś biała z odcieniem różowym.


Konsystencja kiełbasy białej surowej powinna być luźna. Kiełbasa nie daje krajać się na plasterki.
Smak i zapach kiełbasy białej  surowej - charakterystyczny

Zobacz co sądzą nasi użytkownicy o tym przepisie
Zobacz nasze produkty

NAJWYŻEJ JAKOŚCIJELITA WIEPRZOWE - KIEŁBAŚNICE RĘCZNIE UKŁADANE W SŁOIKU DLA PAŃSTWA WYGODY. JELITA SĄ POWIAZANE ZE SOBĄ A POCZĄTEK JEST ZAZNACZONY.

WYCIĄGAMY TYLE ILE POTRZEBUJEMY(BEZ ROZPLĄTYWANIA) .POZOSTAŁOŚĆ WKŁADAMY DO LODÓWKI.

 

cena promocyjna: 22,00 zł
cena: 26,00 zł
 

NAJWYŻEJ JAKOŚCIJELITA WIEPRZOWE - KIEŁBAŚNICE RĘCZNIE UKŁADANE W SŁOIKU DLA PAŃSTWA WYGODY. JELITA SĄ POWIAZANE ZE SOBĄ A POCZĄTEK JEST ZAZNACZONY.

WYCIĄGAMY TYLE ILE POTRZEBUJEMY(BEZ ROZPLĄTYWANIA) .POZOSTAŁOŚĆ WKŁADAMY DO LODÓWKI.

 

cena promocyjna: 20,00 zł
cena: 25,00 zł
 

NAJWYŻEJ JAKOŚCIJELITA WIEPRZOWE - KIEŁBAŚNICE RĘCZNIE UKŁADANE W SŁOIKU DLA PAŃSTWA WYGODY. JELITA SĄ POWIAZANE ZE SOBĄ A POCZĄTEK JEST ZAZNACZONY.

WYCIĄGAMY TYLE ILE POTRZEBUJEMY(BEZ ROZPLĄTYWANIA) .POZOSTAŁOŚĆ WKŁADAMY DO LODÓWKI.

cena promocyjna: 21,00 zł
cena: 24,00 zł
 

NAJWYŻEJ JAKOŚCIJELITA WIEPRZOWE - KIEŁBAŚNICE RĘCZNIE UKŁADANE W SŁOIKU DLA PAŃSTWA WYGODY. JELITA SĄ POWIAZANE ZE SOBĄ A POCZĄTEK JEST ZAZNACZONY.

WYCIĄGAMY TYLE ILE POTRZEBUJEMY(BEZ ROZPLĄTYWANIA) .POZOSTAŁOŚĆ WKŁADAMY DO LODÓWKI.

cena promocyjna: 19,00 zł
cena: 23,00 zł
 

Przyprawia się nim zupy, sosy, sałatki, marynaty do różnych mięs, łącznie z dziczyzną, również kapustę włoską, fasolę, groch, soczewicę, gulasz, jaja, sery, pomidory, ryby, warzywa faszerowane i wiele innych potraw.

cena: 8,49 zł
 

PRZYPRAWA do tłustych mięs, zup i sosów, kurczaka, ryb, surówek i sałatek, królika, baraniny, dziczyzny...

 

cena: 7,99 zł
 

PRZYPRAWA do tłustych mięs, zup i sosów, kurczaka, ryb, surówek i sałatek, królika, baraniny, dziczyzny...

cena: 6,99 zł
 

PRZYPRAWA do tłustych mięs, zupy grochowej i fasolowej a zwłaszcza flaków, kiełbas i innych wędlin.

Nadaje wspaniały smak zupom warzywnym i rybnym.

 

cena: 5,49 zł
 

CZOSNEK GRANULOWANY

cena promocyjna: 5,00 zł
cena: 6,00 zł