Twój koszyk
Ilość produktów: 0
Łączna kwota: 0,00 zł
Informacja o przesyłkach

 

 

KURIER

PACZKI DO 30 KG

PRZELEW 20 ZŁ

POBRANIE 24 ZŁ

POCZTA POLSKA

OPŁATY ZALEŻNE OD WAGI PODUKTÓW

 

Skontaktuj się z nami

biuro@zdrowodomowo.pl

tel. 731 636 071

Newsletter
W pole poniżej wpisz swój adres
e-mail jeżeli chcesz otrzymywać
od nas najnowsze informacje.
Zapisz się
Reklamy

KIełbasa żuławska pieczona

KIełbasa żuławska pieczona
kod: 101015
poziom trudności: nie określono
czas wykonania: nie określono
 
• PRZEPIS POLECANY 
OPIS PRZYRZĄDZANIA

Jest to kiełbasa półtrwala, wędzona, pieczona, w skład zasad­niczy której wchodzi:
wołowina kl.  I  -30°/o
wieprzowina kl.  II -62%
wołowina kl. IV  -6°/o
wołowina kl. V  -2%


Mięso peklowane rozdrabnia się w następujący sposób: wie­przowinę kl. II przez siatkę 8 mm, wołowinę kl. I ścięgnista i wołowinę kl. IV przez siatkę 2 mm. Natomiast wołowinę kl. V należy obgotować przez 60 min w temp. 98 °C, następnie roz­drobnić przez siatkę 2 mm na młynku koloidalnym względnie kutrze uniwersalnym.


Rozdrobnioną wołowinę kl. I ścięgnista i wołowinę kl. IV kutruje się krótko, dodając 10-15% lodu lub wody oraz przy­prawy takie, jak pieprz naturalny, papryka, ziele angielskie oraz majeranek.
Mając przygotowane składniki miesza się je ze sobą w ten sposób, że do rozdrobnionej wieprzowiny kl. II dodaje się wy-kutrowaną masę i całość dokładnie miesza.


Wymieszaną masą napełnia się ściśle jelita wiankowe bydlęce (średnica 36-40 mm), formując wianki, których końce spina się drewnianą szpilką.
Po osadzeniu, które trwa 2-3 godz, kiełbasa żuławska jest wędzona dymem gorącym z równoczesnym pieczeniem. Wędzenie i pieczenie przeprowadza się w 3 fazach:
I    faza - osuszanie w rzadkim dymie o temp. 45-55° C przez
20-30 min,
II    faza właściwe wędzenie w gęstym dymie o temp. 45-55°C
przez ok. 80 min,
III    faza - pieczenie w rzadkim dymie o temp. 75--90°C przez
40-60 min. Łączny czas wędzenia 150 minut.


Samo pieczenie przeprowadza się w temp. 79-90°C i trwa 40-60 min. Po pieczeniu kiełbasa powinna mieć barwę ciemno­brązową z odcieniem czerwonym. Natomiast po ostudzeniu do temp. 18°C barwa zewnętrzna kiełbasy żuławskiej powinna być

Zobacz co sądzą nasi użytkownicy o tym przepisie
Zobacz nasze produkty

Przyprawia się nim zupy, sosy, sałatki, marynaty do różnych mięs, łącznie z dziczyzną, również kapustę włoską, fasolę, groch, soczewicę, gulasz, jaja, sery, pomidory, ryby, warzywa faszerowane i wiele innych potraw.

cena: 8,49 zł
 

Papryka może być używana w kuchni do potraw mięsnych, do sosów, twarogów, wędlin, sałatek, potraw z ryb, ryżu i drobiu.

cena: 7,99 zł
 

Ostra Papryka może być używana w kuchni wszechstronnie - do potraw mięsnych, do sosów, twarogów, wędlin, sałatek, potraw z ryb, ryżu i kurczaka.

cena: 7,99 zł
 

PRZYPRAWA do tłustych mięs, zupy grochowej i fasolowej a zwłaszcza flaków, kiełbas i innych wędlin.

Nadaje wspaniały smak zupom warzywnym i rybnym.

 

cena: 5,49 zł
 

MAJERANEK MIELONY

cena promocyjna: 3,50 zł
cena: 4,00 zł
 

MAJERANEK OTARTY

cena promocyjna: 2,50 zł
cena: 3,00 zł
 

PAPRYKA OSTRA

cena promocyjna: 4,50 zł
cena: 6,00 zł
 

PAPRYKA SŁODKA

cena promocyjna: 4,50 zł
cena: 6,00 zł
 

PIEPRZ CZARNY MIELONY

cena promocyjna: 7,00 zł
cena: 8,00 zł