Twój koszyk
Ilość produktów: 0
Łączna kwota: 0,00 zł
Informacja o przesyłkach

 

 

KURIER

PACZKI DO 30 KG

PRZELEW 20 ZŁ

POBRANIE 24 ZŁ

POCZTA POLSKA

OPŁATY ZALEŻNE OD WAGI PODUKTÓW

 

Skontaktuj się z nami

biuro@zdrowodomowo.pl

tel. 0-792  049 853

Newsletter
W pole poniżej wpisz swój adres
e-mail jeżeli chcesz otrzymywać
od nas najnowsze informacje.
Zapisz się
Reklamy

KIełbasa żywiecka podsuszana

KIełbasa żywiecka podsuszana
kod: 101011
poziom trudności: nie określono
czas wykonania: nie określono
 
• PRZEPIS POLECANY 
OPIS PRZYRZĄDZANIA

Kiełbasa żywiecka pieczona lub parzona jest to kiełbasa pół-trwała, wędzona, pieczona lub parzona i podsuszana, w zasad­niczy skład wchodzi:
wieprzowina kl.      I - 40%
wieprzowina kl.     II - 20%
wieprzowina  kl.   III - 10%

wołowina       kl. I -- 15%
tłuszcz drobny    - 15°/o
Do kiełbasy żywieckiej mięso i tłuszcz pekluje się według ogólnych zasad.
Rozdrabnianie mięsa peklowanego jest następujące wieprzo­wina kl. I - przez siatkę 20 mm, wieprzowina kl. II oraz tłuszcz drobny - przez siatkę 10 mm, natomiast wieprzowina kl. III i wołowina kl. II rozdrabniane są przez siatkę 2 mm i następ­nie kutrowane z dodatkiem 25% wody lub lodu. Podczas kutro-wania mięsa dodaje się pieprz naturalny i czosnek.


Rozdrobnione mięsa miesza. się wg następującej kolejności: najpierw samą wieprzowinę kl. I aż nabierze kleistości, następ­nie dodaje się wieprzowinę kl. II, potem tłuszcz drobny, a na końcu mięso wykutrowane, całość miesza się, aby wszystkie składniki były równomiernie rozmieszczone.
Otrzymaną masą mięsną napełnia się jelita bydlęce środkowe wszystkich rozmiarów albo osłonki sztuczne białkowe lub celo­fanowe włókniste o średnicy 55 mm. Jelita napełnia się bardzo ściśle w odcinkach o długości 35-40 mm. Osadzanie nie po­winno trwać dłużej niż 3-4 godz w pomieszczeniu nie chłodzo­nym, a w temp. 2--6°C przez ok. 12 godz.
Kiełbasę żywiecką pieczoną wędzi się dymem gorącym przez ok. 3 godz, w tym 30-40 min trwa samo pieczenie. Natomiast żywiecką parzoną po wędzeniu dymem, gorącym, trwającym ok. 2 godz, parzy się w temp. 72-75°C przez 40-60 min. Poostudzeniu kiełbasy do temp. 18°C kiełbasa żywiecka parzona jest powtórnie wędzona dymem zimnym przez 24 godz względ­nie dymem ciepłym (32°C przez ok. 12 godz).
Ponieważ kiełbasa żywiecka pieczona lub parzona powinna być kiełbasą podsuszoną, dlatego zawiesza się ją do pomieszcze­nia suchego, przewiewnego, na 2--3 dni, aż kiełbasa osiągnie wydajność 83%.


Kiełbasa żywiecka powinna mieć zewnętrzną barwę brązową z odcieniem czerwonym, z jasnymi prześwitami tłuszczu i lek­kim połyskiem.
Barwa mięsa na przekroju kiełbasy parzonej - różowa do ciemnoróżowej, kiełbasy pieczonej - ciemnoróżowa, natomiast tłuszcz - biały z odcieniem różowym.


Kiełbasa żywiecka powinna mieć konsystencję ścisłą, związa­nie dobre, aby plasterki grubości 3 mm nie rozpadały się.
Kiełbasa żywiecka jest produktem mało soczystym, o charakte­rystycznym smaku i zapachu.

Zobacz co sądzą nasi użytkownicy o tym przepisie
Zobacz nasze produkty

Przyprawia się nim zupy, sosy, sałatki, marynaty do różnych mięs, łącznie z dziczyzną, również kapustę włoską, fasolę, groch, soczewicę, gulasz, jaja, sery, pomidory, ryby, warzywa faszerowane i wiele innych potraw.

cena: 8,49 zł
 

PRZYPRAWA do tłustych mięs, zup i sosów, kurczaka, ryb, surówek i sałatek, królika, baraniny, dziczyzny...

 

cena: 7,99 zł
 

PRZYPRAWA do tłustych mięs, zup i sosów, kurczaka, ryb, surówek i sałatek, królika, baraniny, dziczyzny...

cena: 6,99 zł
 
cena promocyjna: 6,50 zł
cena: 7,00 zł
 

CZOSNEK GRANULOWANY

cena promocyjna: 5,00 zł
cena: 6,00 zł
 

CZOSNEK MIELONY

cena promocyjna: 5,00 zł
cena: 6,00 zł
 

CZOSNEK PŁATKI

cena promocyjna: 4,50 zł
cena: 6,00 zł
 

PIEPRZ CZARNY MIELONY

cena promocyjna: 5,00 zł
cena: 7,00 zł