Twój koszyk
Ilość produktów: 0
Łączna kwota: 0,00 zł
Informacja o przesyłkach

 

 

KURIER

PACZKI DO 30 KG

PRZELEW 20 ZŁ

POBRANIE 24 ZŁ

POCZTA POLSKA

OPŁATY ZALEŻNE OD WAGI PODUKTÓW

 

Skontaktuj się z nami

biuro@zdrowodomowo.pl

tel. 731 636 071

Newsletter
W pole poniżej wpisz swój adres
e-mail jeżeli chcesz otrzymywać
od nas najnowsze informacje.
Zapisz się
Reklamy

Graham z tymiankiem

Graham z tymiankiem
kod: 302004
poziom trudności: nie określono
czas wykonania: nie określono
 
• PRZEPIS POLECANY  • DODANY PRZEZ INTERNAUTĘ
SKŁADNIKI

zaczyn: 5 dag drożdży, 1 łyżka miodu, 3 łyżki ciepłej wody

ciasto: 0,7 kg mąki pszennej graham firmy np. Młyn Ciechanowiec 0,3 kg mąki pszennej ciechanowieckiej, 2 dag soli, zaczyn, 2 łyżki oleju, 2 i 1/2 szklanki ciepłej wody, 1 łyżka tymianku,1/2 szklanki kiełków pszenicy

do formy: margaryna, otręby

do posmarowania chleba: 1 jajo

do posypania chleba: kminek, siemię lniane, ziarno sezamowe.

OPIS PRZYRZĄDZANIA

Przygotowanie zaczynu: drożdże utrzeć z miodem i wodą, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Przygotowanie ciasta: mąkę wymieszać z solą, dodać zaczyn, olej, wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Wyłożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką, dodać tymianek i kiełki, dokładnie wyrobić.

Z ciasta uformować 2 mniejsze chlebki, przełożyć do formy wysmarowanej margaryną i posypanej otrębami, odstawić do wyrośnięcia. Gdy chleb nieco urośnie, posmarować powierzchnię rozmąconym jajem i posypać dowolnym ziarnem Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 230 °C przez 60 min.

Zobacz co sądzą nasi użytkownicy o tym przepisie