Twój koszyk
Ilość produktów: 0
Łączna kwota: 0,00 zł
Informacja o przesyłkach

 

 

KURIER

PACZKI DO 30 KG

PRZELEW 20 ZŁ

POBRANIE 24 ZŁ

POCZTA POLSKA

OPŁATY ZALEŻNE OD WAGI PODUKTÓW

 

Skontaktuj się z nami

biuro@zdrowodomowo.pl

 

Newsletter
W pole poniżej wpisz swój adres
e-mail jeżeli chcesz otrzymywać
od nas najnowsze informacje.
Zapisz się
Reklamy

Ciasto żytnie na pasztety

Ciasto żytnie na pasztety
kod: 513011
poziom trudności: nie określono
czas wykonania: nie określono
 
• PRZEPIS POLECANY 
OPIS PRZYRZĄDZANIA

 

l litr żytniej mąki i l litr pszennej zalać 1/2 litrem wrzącej wody i niech trochę przestygnie, potem wbić parę jaj lub też tylko białek, wygnieść twardo i wyłożyć nim formę, posmarować masłem, jajem i upiec.

Skoro forma z ciasta gotowa, nakłaść do niej farszu pasztetowego z upieczonej różnej zwierzyny, osypać siekanym auszpikiem i podać na zimno. Podobne ciasto z samej pszennej maki urządza się do ciepłych pasztetów i służy za samo naczynie do zamknięcia zwierzyny i farszu.

Wykłada się formę blaszaną tem ciastem, wygładza w środku równo, nakłada surowego farszu, naprzemian z podpieczoną zwierzyną, cytryną, kaparami lub truflami, na wierzch zasklepia się tem samem ciastem i piecze.

Po upieczeniu trzeba zdjąć wierzch nożem, zalać trochę mocnym bulionem, sosem i podać pasztet odkryty na półmisku.

Resztę sosu dać w sosjerce.

 

Zobacz co sądzą nasi użytkownicy o tym przepisie