Twój koszyk
Ilość produktów: 0
Łączna kwota: 0,00 zł
Informacja o przesyłkach

 

 

KURIER

PACZKI DO 30 KG

PRZELEW 20 ZŁ

POBRANIE 24 ZŁ

POCZTA POLSKA

OPŁATY ZALEŻNE OD WAGI PODUKTÓW

 

Skontaktuj się z nami

biuro@zdrowodomowo.pl

 

Newsletter
W pole poniżej wpisz swój adres
e-mail jeżeli chcesz otrzymywać
od nas najnowsze informacje.
Zapisz się
Reklamy

Chleb z żurkiem

Chleb z żurkiem
kod: 304002
poziom trudności: łatwy
czas wykonania: 1 godzina - 1 godzina 30 minut
 
• PRZEPIS POLECANY  • DODANY PRZEZ INTERNAUTĘ
SKŁADNIKI
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1O dag drożdży
  • 700 ml letniej wody
  • 50 dag mąki żytniej razowej
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 0,331 żurku domowego lub z butelki
  • 2 łyżki kminku
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • tłuszcz i mąka do foremek
OPIS PRZYRZĄDZANIA

Przesiać mąkę pszenną, dodać do drożdży rozpuszczonych w letniej wodzie i wymieszać. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyro­śnięcia. Mąkę żytnią przesiać na stolnicę. Wsypać sól i cukier, wymieszać.. Ciasto przełożyć do miski. Cienkim strumieniem wlewać żurek i mieszać łyżką, aż do uzyskania jednolitej gładkiej masy.

Wyrośnięty rozczyn wymieszać z ciastem. Wsypać zioła. Ciasto wy­robić na stolnicy na gładką masę. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić w cie­płe miejsce na 15 minut. Następnie przełożyć do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką form keksowych. Chleby posypać ziarnami lub ziołami.

Odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia. Piec 40 minut w temperaturze 200°C (do piekarnika wstawić miseczkę z wodą - para za­pobiega wysychaniu ciasta). Po upieczeniu wierzch zwilżyć wodą i wstawić na 2 minuty do ciepłego piekarnika (drzwiczki uchylić).

Po wyjęciu z pieca odczekać 20-30 minut, aby chleb nie opadł. Wyjąć z foremek.

Zobacz co sądzą nasi użytkownicy o tym przepisie