Twój koszyk
Ilość produktów: 0
Łączna kwota: 0,00 zł
Informacja o przesyłkach

 

 

KURIER

PACZKI DO 30 KG

PRZELEW 20 ZŁ

POBRANIE 24 ZŁ

POCZTA POLSKA

OPŁATY ZALEŻNE OD WAGI PODUKTÓW

 

Skontaktuj się z nami

biuro@zdrowodomowo.pl

 

Newsletter
W pole poniżej wpisz swój adres
e-mail jeżeli chcesz otrzymywać
od nas najnowsze informacje.
Zapisz się
Reklamy

Chleb irlandzki

Chleb irlandzki
kod: 304009
poziom trudności: łatwy
czas wykonania: 30 minut - 1 godzina
 
• PRZEPIS POLECANY  • DODANY PRZEZ INTERNAUTĘ
SKŁADNIKI

750 g żytniej mąki grubo mielonej

500 g białej pszennej

2 łyżeczki soli

2 łyżeczki sody

około 750 ml maślanki (kefir, jogurt)

OPIS PRZYRZĄDZANIA

Wszystkie suche składniki pomieszać w misce. Zrobić dziurkę w środku i dolać sporo maślanki. Wyrabiać i jeśli potrzeba dodać więcej maślanki. Ciasto powinno być miękkie ale niezbyt lepiące się.

Wyłożyć ciasto na stolnicę lub najlepiej od razu na papier do pieczenia lub blachę, żeby uniknąć przenoszenia i uformować okrągły bochenek. Przed włożeniem do piekarnika koniecznie naciąć bochenek w kształcie krzyża. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 210°C na 20-30 minut.

Zobacz co sądzą nasi użytkownicy o tym przepisie