


KURIER
PACZKI DO 30 KG
PRZELEW 20 ZŁ
POBRANIE 24 ZŁ
POCZTA POLSKA
OPŁATY ZALEŻNE OD WAGI PODUKTÓW

biuro@zdrowodomowo.pl

e-mail jeżeli chcesz otrzymywać
od nas najnowsze informacje.

Chleb huculski 2
kod: 304008
czas wykonania: nie określono
mąka żytnia 0,5 kg
mąka pszenna razowa 0,25 kg
mąka pszenna 0,25 kg
drożdże świeże 25 g lub suszone 15 g
sól niepełna łyżka
serwatka (lub maślanka pół na pół z wodą): 0,4 litra
cukier 2 łyżki
mleko 0,05 litra
olej 1 łyżka
miód naturalny 1 łyżka
cebula prażona 2 łyżki
olej do przetarcia blachy 1 łyżka
Mąka musi stać w ciepłym miejscu zanim zabierzesz się do pracy (około 30°C). W małym naczyniu rozrobić letnie mleko (do 35°C) z drożdżami i cukrem. Przygotować dużą michę. Wsypać do niej ciepłą mąkę i uformować wulkan z rozległym kraterem.
Do zagłębienia wlać cały płyn (serwatka i mleko z drożdżami). Zacząć wyrabiać, najlepiej tak, aby ręce pozostawały oprószone mąką, czyli zasypywać krater i powoli wyrabiać ciasto. Michę nakryć lekko wilgotną serwetą i pozostawić na 20-25 minut do lekkiego wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Kiedy nasz były wulkan zwiększy swoją objętość dodać sól (sprawdź smak!) i olej. Lekko wyrobić, aż zacznie odstawać od ręki (w razie potrzeby można dodać nieco płynu lub mąki).
Z musu będziemy chleb piec w piekarniku, więc uformowany bochenek kładziemy na LEKKO posmarowanej tłuszczem blasze i pozostawiamy w dość ciepłym miejscu (około 45°C) na plus minus pół godziny. W praktyce będzie to ten sam piekarnik. Idealnym rozwiązaniem byłoby posiadanie dwóch piekarników - jeden w którym wyrasta ciasto, a drugi w którym natychmiast wypiekamy chleb.
Pozostawienie ciasta uformowanego w bochenek w ciepłym piekarniku, a następnie zwiększenie jego temperatury do 195-200°C nie jest najlepszym rozwiązaniem, ale raczej w domowych warunkach jedynym. Pieczemy mniej więcej godzinę. Możemy sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto w środku nie jest surowe. Chleb powinien mieć ciepło brązowy kolor i popękaną skórkę bez śladów spalenizny. Jakieś 5 minut przed końcem pieczenia zmieszanym z cebulą lejącym miodem (lekko podgrzanym) polewamy bochen i równie szybko jak otworzyliśmy tak zamykamy piekarnik.


Siatka o średnicy 100mm przeznaczona do polędwic, golonek, serów itp.
Produkt najwyższej jakości układany w słoikach(wyciągamy tyle ile potrzebujemy)

DODATKOWO ZESTAW MAŁY MASARZ - GRATIS !!!
PODPUSZCZKA W PŁYNIE 120ML , DAWKOWANIE 1-2 KROPLE NA 1,5LITRA MLEKA. MOC 750TL. DATA 100% MOCY PODPUSZCZKI FABRYCZNIE 1 ROK
DO PODPUSZCZKI DODAJEMY PRZEPISY NA SERY EDAMSKI, FETA, MOZZARELLA ITP
