Twój koszyk
Ilość produktów: 0
Łączna kwota: 0,00 zł
Informacja o przesyłkach

 

 

KURIER

PACZKI DO 30 KG

PRZELEW 20 ZŁ

POBRANIE 24 ZŁ

POCZTA POLSKA

OPŁATY ZALEŻNE OD WAGI PODUKTÓW

 

Skontaktuj się z nami

biuro@zdrowodomowo.pl

 

Newsletter
W pole poniżej wpisz swój adres
e-mail jeżeli chcesz otrzymywać
od nas najnowsze informacje.
Zapisz się
Reklamy

Chleb alzacki z ziarnem

Chleb alzacki z ziarnem
kod: 340015
poziom trudności: nie określono
czas wykonania: nie określono
 
• PRZEPIS POLECANY 
SKŁADNIKI


na ziarno:
200g ziaren żyta i wody tyle, aby je przykryć
200g wina

na ciasto chlebowe:
350g mąki pszennej typ 550
100g mąki pszennej razowej
50g mąki żytniej razowej
325g wody
5g świeżych drożdży (1/4 łyżeczki suchych)
25g miodu
150g żytniego zakwasu
300g odsączonych z wina ziaren żytnich
1 i 1 łyżeczki soli
25g stopionego masła lub oleju

 

OPIS PRZYRZĄDZANIA

W przeddzień pieczenia zalewamy ziarno wodą, tylko tyle, aby przykryć i gotujemy doprowadzając do wrzenia. Potem zmniejszamy temperaturę i gotujemy na małym ogniu ewentualnie dodając wody jeszcze ok. godziny. Odstawiamy do wystygnięcia, odcedzamy i zalewamy winem (można do tego celu użyć również jogurtu albo soku jabłkowego). Odstawiamy do lodówki, na co najmniej 12 godzin.
Przed użyciem do chleba ziarna dobrze odsączamy.

Przygotowanie chleba.
W dzień wypieku mieszamy dobrze wszystkie mąki. Do drugiej miski wlewamy płyny, dodajemy miód i drożdże i odstawiamy na 10 minut. Dodajemy do tego małymi porcjami zakwas i odcedzone ziarno, a potem stopniowo mąki dobrze mieszając. Wyrabiamy z grubsza, aby wszystkie składniki się połączyły i znowu odstawiamy na 10 minut.

Następnie wyrzucamy ciasto na blat kuchenny wysypany mąką, dodajemy sól oraz tłuszcz i wyrabiamy chwilkę. Ciasto powinno odpocząć 30 minut i znowu chwilkę wyrabiamy. Powtarzamy tę czynność w odstępach 30-minutowych trzykrotnie.
Dzielimy całość na 4 lub 2 chleby (wg uznania) i formując bochenki łączeniem do góry wstawiamy do koszyczka lub miski wysypanej mąką. Rosnąć powinny około 1 godziny.

Nagrzewamy piekarnik do 210 st C i wykładamy chlebki z koszyków, uprzednio nacięte kilkakrotnie ostrym nożem. Pieczemy w zależności od wielkości chleba od 30 do 45 minut aż będzie ładnie brązowy.

Przepis pochodzi ze strony chleb.info.pl i został zamieszczony za zgodą Właścicielki.

 

 

Zobacz co sądzą nasi użytkownicy o tym przepisie