Twój koszyk
Ilość produktów: 0
Łączna kwota: 0,00 zł
Informacja o przesyłkach

 

 

KURIER

PACZKI DO 30 KG

PRZELEW 20 ZŁ

POBRANIE 24 ZŁ

POCZTA POLSKA

OPŁATY ZALEŻNE OD WAGI PODUKTÓW

 

Skontaktuj się z nami

biuro@zdrowodomowo.pl

 

Newsletter
W pole poniżej wpisz swój adres
e-mail jeżeli chcesz otrzymywać
od nas najnowsze informacje.
Zapisz się
Reklamy

Chleb 6 ziaren

Chleb 6 ziaren
kod: 304003
poziom trudności: bardzo łatwy
czas wykonania: 1 godzina - 1 godzina 30 minut
 
• PRZEPIS POLECANY  • DODANY PRZEZ INTERNAUTĘ
SKŁADNIKI

30 dag mąki pszennej

10 dag mąki owsianej

10 dag mąki żytniej pełnoziarnistej

5 dag drożdży

1 łyżeczka cukru

pół łyżeczki soli

0.3 litra maślanki

1 0 dag masła

1 łyżka oleju

5 dag posiekanych orzeszków ziemnych

1 łyżka sezamu

1 łyżka siemienia lnianego lub innych ziaren

1 łyżeczka suszonego tymianku

mąka do posypania stolnicy

tłuszcz do formy

OPIS PRZYRZĄDZANIA

Wszystkie rodzaje mąki wymieszać z pokruszonymi drożdżami, cukrem i solą. Maślankę podgrzać i stopić w niej masło. Dodać do mąki i całość wy­rabiać przez 5 minut. Ciasto przykryć i odstawić przynajmniej na l godzinę do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej, aż jego objętość się podwoi.

W tym czasie podgrzać olej i uprażyć na nim orzeszki ziemne, sezam i siemię lniane na małym ogniu, po czym odstawić do ostygnięcia. Stolnicę oprószyć mąką i energicznie zagnieść na niej ciasto, dodając orzeszki, sezam, siemię i tymianek. Formę posmarować tłuszczem, umieścić na niej ciasto i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzać do 200°C, Ciasto skropić 2 łyżkami wody i wstawić do piekarnika. Piec około 50 minut.

Zobacz co sądzą nasi użytkownicy o tym przepisie