Twój koszyk
Ilość produktów: 0
Łączna kwota: 0,00 zł
Informacja o przesyłkach

 

 

KURIER

PACZKI DO 30 KG

PRZELEW 20 ZŁ

POBRANIE 24 ZŁ

POCZTA POLSKA

OPŁATY ZALEŻNE OD WAGI PODUKTÓW

 

Skontaktuj się z nami

biuro@zdrowodomowo.pl

tel. 731 636 071

Newsletter
W pole poniżej wpisz swój adres
e-mail jeżeli chcesz otrzymywać
od nas najnowsze informacje.
Zapisz się
Reklamy

Chleb żytni zambrowski

Chleb żytni zambrowski
kod: 301001
poziom trudności: średni
czas wykonania: powyżej 3 godzin
 
• PRZEPIS POLECANY  • DODANY PRZEZ INTERNAUTĘ
SKŁADNIKI

 

3 kg mąki żytniej

ok 1.4 l wody

łyżka soli

 

OPIS PRZYRZĄDZANIA

Sporządzić zakwas mieszając 1 kg mąki żytniej z niewielką ilością letniej wody i szczyptą soli tak, aby ciasto było dość luźne. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na noc w ciepłym miejscu - powinno podrosnąć, a następnie znów opaść do początkowego poziomu w dzieży. Dosypać pozostałą ilość mąki, całość wymieszać i wyrobić, aż ciasto będzie pulchne. Pozostawić do wyrośnięcia, jak przy zaczynaniu.

Odrywać kawałki ciasta, na podsypanej mąką stolnicy formować bochenki i wkładać je do przygotowanych blaszek. Dobrze jest je nakłuć w kilku miejscach patyczkiem. Przed włożeniem do pieca polać odrobiną wrzącej wody. Upiec na złoty kolor.

Wyrób domowy o wyjątkowym smaku, pieczony w/g tradycyjnego przepisu stosowanego od wielu pokoleń. Wypiek chleba w dobrze nagrzanym piecu, opalanym drewnem, trwa ok. 1,5 godziny.

Zobacz co sądzą nasi użytkownicy o tym przepisie