Twój koszyk
Ilość produktów: 0
Łączna kwota: 0,00 zł
Informacja o przesyłkach

 

 

KURIER

PACZKI DO 30 KG

PRZELEW 20 ZŁ

POBRANIE 24 ZŁ

POCZTA POLSKA

OPŁATY ZALEŻNE OD WAGI PODUKTÓW

 

Skontaktuj się z nami

biuro@zdrowodomowo.pl

 

Newsletter
W pole poniżej wpisz swój adres
e-mail jeżeli chcesz otrzymywać
od nas najnowsze informacje.
Zapisz się
Reklamy

Chleb żytni z ziemniakami

Chleb żytni z ziemniakami
kod: 340014
poziom trudności: nie określono
czas wykonania: nie określono
 
• PRZEPIS POLECANY 
SKŁADNIKI

400 g ciasta zakwaszonego z maki zytniej
250 g ziemniaków
600 g mški żytniej chlebowej
80 do 100 ml wody niechlorowanej
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki ziół wg uznania

OPIS PRZYRZĄDZANIA

Ziemniaki ugotować na miękko ok. 40-45 minut, obrać, przecisnšć przez praskę i ostudzić. Mškę przesiać na miskę i zmieszać z ziemniakami. W mieszaninie zrobić zagłębienie, dodać 400 zakwaszonego ciasta, sól oraz zioła i wszystko lekko zagnieść. Wodę dodawać stopniowo, tak, aby uzyskać lekko klejšce ciasto. Nie wyrabiać za długo i nie za mocno!
Ciasto włożyć do miski, lekko oprószyć mškš i zostawić przykryte na ok. 40 minut.

Przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, tak długo aż uzyskamy podwojenie objętości.

Pieczenie:
Powierzchnię chleba lekko zwilżyć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st C i piec w tej temperaturze 50 do 60 minut.
Po upieczeniu wyjšć z foremki i ostudzić na kratce.

Inne wersje tego chleba:
- zamiast ziół można dodać 2 łyżki kminku
- lub 100 g podsmażonego boczku
- lub 2 łyżki grubo mielonego zielonego pieprzu
- zamiast wody można dodać mleko lub maslankę

Przepis pochodzi ze strony chleb.info.pl i został zamieszczony za zgodą Właścicielki.

Zobacz co sądzą nasi użytkownicy o tym przepisie