Twój koszyk
Ilość produktów: 0
Łączna kwota: 0,00 zł
Informacja o przesyłkach

 

 

KURIER

PACZKI DO 30 KG

PRZELEW 20 ZŁ

POBRANIE 24 ZŁ

POCZTA POLSKA

OPŁATY ZALEŻNE OD WAGI PODUKTÓW

 

Skontaktuj się z nami

biuro@zdrowodomowo.pl

tel. 731 636 071

Newsletter
W pole poniżej wpisz swój adres
e-mail jeżeli chcesz otrzymywać
od nas najnowsze informacje.
Zapisz się
Reklamy

Chleb żytni bardzo razowy z otrębami

Chleb żytni bardzo razowy z otrębami
kod: 340013
poziom trudności: nie określono
czas wykonania: nie określono
 
• PRZEPIS POLECANY 
SKŁADNIKI

500 g zakwaszonego ciasta z mąki żytniej *
150 g mąki żytniej chlebowej
350 g mąki żytniej razowej
150 g otrąb mieszanych
100 g ziaren słonecznika
60 g płatków owsianych
1 łyżka soli morskiej
1 łyżka ziół dowolnie
parę łyżeczek zimnej kawy do posmarowania skórki
letnia woda niechlorowana

OPIS PRZYRZĄDZANIA

W wieczór poprzedzający dzień wypieku zalać otręby taką ilością gorącej wody, aby je przykryła.

Następnego dnia wymieszać w misce ciasto zakwaszone z mąką, otrębami i ziarnami słonecznika. Dodać tyle letniej wody, aby posługując się ręcznym mikserem mógł on swobodnie pracować (?), czyli konsystencja raczej dość rzadka.. Dobrze wymieszać, ale nie za długo! W odrobinie wody rozpuścić sól i zioła, dodać do ciasta, na to płatki owsiane i lekko wymieszać całość.


Napełnić ciastem formę prostokątną max. do połowy jej wysokości, wygładzić, posmarować rozpuszczoną kawą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 50 st C, grzałkę wyłączyć, zostawić tylko zapaloną żarówkę, Pozwolić wyrosnąć do podwojenia objętości (u mnie to trwało ok. 4 godzin), po wyrośnięciu jeszcze raz posmarować kawą.

Pieczenie:
Temperatura piekarnika 250 st C. Piec w tej temperaturze 15 minut z termoobiegiem, potem zmniejszyć do 200 st C i jeszcze 30 min już bez termoobiegu, dalej zmniejszyć do 180 st C i dopiec ok. 25 minut.

Po upieczeniu wyjąć z foremki (uwaga chleb jest b.elastyczny !) odwrócić i wystudzić. Chleb nadaje się do jedzenia dopiero następnego dnia.
___________________________

Skórka musi być mocno spieczona, ciemno brązowa - a chleb po rozkrojeniu jest wilgotny, pachnący i pyszny !!! Bardzo polecam

Przepis pochodzi ze strony chleb.info.pl i został zamieszczony za zgodą Właścicielki.

Zobacz co sądzą nasi użytkownicy o tym przepisie