Twój koszyk
Ilość produktów: 0
Łączna kwota: 0,00 zł
Informacja o przesyłkach

 

 

KURIER

PACZKI DO 30 KG

PRZELEW 20 ZŁ

POBRANIE 24 ZŁ

POCZTA POLSKA

OPŁATY ZALEŻNE OD WAGI PODUKTÓW

 

Skontaktuj się z nami

biuro@zdrowodomowo.pl

tel. 731 636 071

Newsletter
W pole poniżej wpisz swój adres
e-mail jeżeli chcesz otrzymywać
od nas najnowsze informacje.
Zapisz się
Reklamy

Boczek litewski

Boczek litewski
kod: 105002
poziom trudności: nie określono
czas wykonania: nie określono
 
• PRZEPIS POLECANY  • DODANY PRZEZ INTERNAUTĘ
SKŁADNIKI

Boczki wieprzowe 5 kg
peklosól 20 łyżek
cukier pół lyżeczki
pieprz mielony pól łyżeczki

 

OPIS PRZYRZĄDZANIA

Boczek pokrajać na prostokątne kawałki o długości ok, 25 cm i szerokości 10-15 cm. Dokładnie wymieszać peklosól z cukrem oraz pieprzem i mieszanką tą natrzeć dokładnie boczki ze wszystkich stron. Następnie ułożyć boczki w naczyniu kamionkowym: pierwsza warstwa skórą w dół, druga - skórą do góry, trzecia skórą w dół i lak na przemian.


Naczynie z boczkami przenieść do chłodnego pomieszczenia (4-8 C) na 4 dni. Po tym czasie boczki przekładać tak, aby warstwy górne znalazły się na dole i odwrotnie (nie zmieniając układu: skóra do skóry, mięso do mięsa), przesypując każdą warstwę solą (5 łyżek) i pozostawić w chłodnym pomieszczeniu. Po 6 dniach ponownie przekładać boczki i pozostawić w naczyniu na dalsze 6 dni. Peklowanie trwa łącznie 16 dni.


Po tym czasie boczki otrzepuje się lub lekko oskrobuje z soli i moczy w bieżącej, zimnej wodzie przez 2-4 godziny, w celu zmniejszenia nasolenia warstw zewnętrznych. Wymoczone boczki myje się ciepłą wodą, oczyszcza ostrym nożem powierzchnię skóry z pozostałości szczeciny i naskórka, odcina odmoczone luźno strzępy mięsa i tłuszczu oraz odkłada boczki na 2-3 godziny w celu osaczenia.


Następnie na końcu każdego kawałka założyć pęteikę ze szpagatu o długości ok. l O cm, zawiesić na kijach wędzarniczych i umieścić w lekko przewiewnym i zaciemnionym pomieszczeniu na 1-2 dni, w celu osuszenia. Osuszone boczki wędzić zimnym dymem od 7 do 10 dni.

Otrzymuje się wyrób bardzo trwały, chociaż nieco ostry w smaku (słony).

Zobacz co sądzą nasi użytkownicy o tym przepisie
Zobacz nasze produkty

Przyprawia się nim zupy, sosy, sałatki, marynaty do różnych mięs, łącznie z dziczyzną, również kapustę włoską, fasolę, groch, soczewicę, gulasz, jaja, sery, pomidory, ryby, warzywa faszerowane i wiele innych potraw.

cena: 8,49 zł
 

Atestowana peklosól firmy Ciech

cena promocyjna: 1,90 zł
cena: 2,00 zł
 

Atestowana peklosól firmy Ciech

cena promocyjna: 2,50 zł
cena: 3,00 zł
 

Atestowana peklosól firmy CiECH

Dawkiowanie :

Kiełbasy 18g/kg masy mięsnej

Zalewa peklarska 80-90g/litr wody - litr zalewy na 2kg miesa.

cena promocyjna: 29,00 zł
cena: 32,00 zł
 

NAJWYŻSZEJ JAKOSCI SZNUREK WĘDLINIARSKI (NICI WĘDZARNICZE) 100 GRAM

cena promocyjna: 3,50 zł
cena: 4,00 zł
 

NAJWYŻSZEJ JAKOSCI SZNUREK WĘDLINIARSKI (NICI WĘDZARNICZE) 100 GRAM

cena promocyjna: 6,00 zł
cena: 7,00 zł
 

NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI SZNUREK WĘDLINIARSKI (NICI WĘDZARNICZE) 100 GRAM

cena promocyjna: 9,50 zł
cena: 11,00 zł
 

PIEPRZ CZARNY MIELONY

cena promocyjna: 7,00 zł
cena: 8,00 zł