Twój koszyk
Ilość produktów: 0
Łączna kwota: 0,00 zł
Informacja o przesyłkach

 

 

KURIER

PACZKI DO 30 KG

PRZELEW 20 ZŁ

POBRANIE 24 ZŁ

POCZTA POLSKA

OPŁATY ZALEŻNE OD WAGI PODUKTÓW

 

Skontaktuj się z nami

biuro@zdrowodomowo.pl

tel. 0-792  049 853

Newsletter
W pole poniżej wpisz swój adres
e-mail jeżeli chcesz otrzymywać
od nas najnowsze informacje.
Zapisz się
Reklamy

Boczek parzony

Boczek parzony
kod: 105005
poziom trudności: nie określono
czas wykonania: nie określono
 
• PRZEPIS POLECANY  • DODANY PRZEZ INTERNAUTĘ
SKŁADNIKI

Boczki wieprzowe 5 kg
peklosól 250 g
cukier pół łyżeczki
woda 2,5 l

 

OPIS PRZYRZĄDZANIA

Boczek pokroić na prostokątne kawałki. 7 łyżkami peklosoli natrzeć dokładnie wszystkie kawałki; natarte ułożyć w naczyniu kamionkowym skórą w dół. Przygotować solankę zalewową z peklosoli, cukru i 2,5 l wody. Zalać solanką boczki, nakryć talerzykiem, obciążyć i przenieść w chłodne miejsce (temp. 4-8cC) na 7-8 dni.
Upeklowane boczki wymoczyć przez 2-3 godziny w zimnej bieżącej wodzie, umyć ciepłą wodą, oczyścić z resztek szczeciny i naskórka oraz usunąć strzępki mięsa l tłuszczu, i założyć pętelki. Boczki założone na kije wędzarnicze należy osuszyć w przewiewie przez 2-3 godziny oraz wędzić ciepłym dymem także przez 2-3 godziny.

Uwędzone boczki należy włożyć do wrzątku  po 10 minutach zmniejszyć gaz i parzyć w 80 stopniach przez ok. 1,5 godziny. Wyjęte z wody boczki studzi się na. wiszące lub rozłożone tak, aby nie stykały się ze sobą, a następnie umieszcza w chłodziarce.

Zobacz co sądzą nasi użytkownicy o tym przepisie
Zobacz nasze produkty

Atestowana peklosól firmy Ciech

cena promocyjna: 1,90 zł
cena: 2,00 zł
 

Atestowana peklosól firmy Ciech

cena promocyjna: 2,50 zł
cena: 3,00 zł
 

Atestowana peklosól firmy CiECH

Dawkiowanie :

Kiełbasy 18g/kg masy mięsnej

Zalewa peklarska 80-90g/litr wody - litr zalewy na 2kg miesa.

cena promocyjna: 29,00 zł
cena: 32,00 zł