Twój koszyk
Ilość produktów: 0
Łączna kwota: 0,00 zł
Informacja o przesyłkach

 

 

KURIER

PACZKI DO 30 KG

PRZELEW 20 ZŁ

POBRANIE 24 ZŁ

POCZTA POLSKA

OPŁATY ZALEŻNE OD WAGI PODUKTÓW

 

Skontaktuj się z nami

biuro@zdrowodomowo.pl

 

Newsletter
W pole poniżej wpisz swój adres
e-mail jeżeli chcesz otrzymywać
od nas najnowsze informacje.
Zapisz się
Reklamy

Boczek gotowany

Boczek gotowany
kod: 101002
poziom trudności: nie określono
czas wykonania: nie określono
 
• PRZEPIS POLECANY 
OPIS PRZYRZĄDZANIA

Beczek gotowany jest to wędzonka nietrwała, gotowana, otrzy­mana 2 boczku wieprzowego bez żeberek, peklowanego i lekko wędzonego. Ze 100 kg boczku peklowanego otrzymuje się 80 kg gotowego produktu.
Produkcja boczku gotowanego jest taka sama, jak wędzonego do momentu wędzenia, które w tym przypadku przeprowadza się dymem ciepłym o temp. 30-40°C przez 2-3 godz do uzyskania jasnobrązowej barwy skóry.

Po wędzeniu boczek go­tuje się przez wrzucenie go do wrzącej wody, w wyniku czego następuje obniżenie temperatury wody, która powinna wynosić 75-80 °C przez 1,5 do 2 godz. Ugotowane boczki studzi się, rozkładając je w jednej warstwie na czystych stołach lub pół-
kach w pomieszczeniu chłodzonym do temp. 6°C wewnątrz produktu. Boczek gotowany powinien mieć kształt prostokąta, o grubości co najmniej 2 cm.
Barwa powierzchni niejednolita, skóry jasnobrązowa z odcie­niem pomarańczowym, mięsa - różowa do ciemnoróżowej, tłuszczu - szarokremowa. Barwa na przekroju mięsa - różo­wa, tłuszczu - biała z odcieniem różowym.


Struktura boczku gotowanego powinna być następująca: tłuszcz - przerośnięty warstwami mięsa, skóra ściśle związana z tłuszczem. Powierzchnia mięsa nie powinna być mniejsza niż V5 (20%) całej powierzchni przekroju. Niedopuszczalna jest twar­da zgrubiała tkanka podskórna oraz gruczoły mleczne w stanie funkcjonalnym.
Konsystencja boczku gotowanego powinna być miękka, zwią­zanie dobre, plasterki grubości 3 mm nie powinny rozpadać się na poszczególne włókna.
Smak i zapach charakterystyczny dla boczku peklowanego wędzonego i gotowanego. Smak w miarę słony, wędzenie po­winno być wyczuwalne.

Zobacz co sądzą nasi użytkownicy o tym przepisie