Twój koszyk
Ilość produktów: 0
Łączna kwota: 0,00 zł
Informacja o przesyłkach

 

 

KURIER

PACZKI DO 30 KG

PRZELEW 20 ZŁ

POBRANIE 24 ZŁ

POCZTA POLSKA

OPŁATY ZALEŻNE OD WAGI PODUKTÓW

 

Skontaktuj się z nami

biuro@zdrowodomowo.pl

tel. 731 636 071

Newsletter
W pole poniżej wpisz swój adres
e-mail jeżeli chcesz otrzymywać
od nas najnowsze informacje.
Zapisz się
Reklamy

Baleron mąkolicki

Baleron mąkolicki
kod: 104004
poziom trudności: łatwy
czas wykonania: nie określono
 
• PRZEPIS POLECANY  • NAJNOWSZY 
SKŁADNIKI

Karkówka wieprzowa 2kg

peklosól 90 - 100g

kolendra mielona 1 łyżeczka

ziele angielskie mielone 1 łyżeczka

goździki mielone 1 łyżeczka

liść laurowy mielony 1 łyżeczka

czosnek 5 ząbków

woda 1 litr

siatka 16

 

OPIS PRZYRZĄDZANIA

Odlewamy 200ml wody do małego garnuszka - dodajemy mielone przyprawy, i gotujemy na małym ogniu 10 minut. Studzimy. W pozostałej wodzie rozpuszczamy peklosól i dodajemy przekrojone na pół ząbki czosnku. Dodajemy przestudzony wywar z przypraw.

Umieszczamy karczek w niewielkim garnku i zalewamy zalewą. Zalewa powinna przykrwać mięso. Umiesczamy w lodówce lub w chłodnym pomieszczeniu ( poniżej 10 stopni ) na 10- 14dni . Co 1-2 dni przekręcamy karczek. Po upeklowaniu pakujemy mieso w siatkę i pozostawiamy na noc zawieszone do obcieknięcia.

Wędzimy 3-4godziny w 30 - 40 stopniach. Podnosimy temp do 50-60 stopni i wędzimy jeszcze ok 2 godzin do uzyskania ładnej ciemnej barwy.

Do wędzenia bierzemy drewno dębowe. Uwędzony baleron wkładamy do garnka z wrzątkiem ( tak aby cały był przykryty ) i gotujemy 10 minut. Po tym czasie obniżamy wody temp. do 80 stopni i gotujemy 1 1/2 do 2 godzin do uzyskania w środku baleronu 69 stopni.

Wyjmujemy i schładzamy pod bieżącą zimną wodą przez 5 - 10 minut. Pozostawiamy przez 10 godzin w lodówce.

Zobacz co sądzą nasi użytkownicy o tym przepisie
Zobacz nasze produkty

PRZYPRAWA do marynaty, zup, sosów, mięs, gulaszu, kurczaka, pasztetów, gotowanych ryb.

Liść laurowy nadaje potrawom korzenny zapach i gorzkawy smak...

cena: 7,99 zł
 

PRZYPRAWA do wędlin, pasztetów, peklowania szynek.

Aromat dojrzałych owoców jest słodki korzenny z pieprzowo-balsamiczną nutą a smak łagodny, słodki, lekko palący...

cena promocyjna: 5,99 zł
cena: 6,49 zł
 

PRZYPRAWA do potraw słodkich i pikantnych, najlepiej pasują do ryb, mięsa, dziczyzny, grzanego wina i piwa, ponczu, ciast oraz kompotów z jabłek i gruszek.

cena: 10,49 zł
 

Atestowana peklosól firmy Ciech

cena promocyjna: 1,90 zł
cena: 2,00 zł
 

Atestowana peklosól firmy Ciech

cena promocyjna: 2,50 zł
cena: 3,00 zł
 

Atestowana peklosól firmy CiECH

Dawkiowanie :

Kiełbasy 18g/kg masy mięsnej

Zalewa peklarska 80-90g/litr wody - litr zalewy na 2kg miesa.

cena promocyjna: 29,00 zł
cena: 32,00 zł
 

KOLENDRA MIELONA

cena promocyjna: 4,00 zł
cena: 5,00 zł
 

LIŚĆ LAUROWY MIELONY

cena promocyjna: 5,00 zł
cena: 6,00 zł
 

ZIELE ANGIELSKIE MIELONE 100G

cena promocyjna: 5,00 zł
cena: 6,00 zł