Twój koszyk
Ilość produktów: 0
Łączna kwota: 0,00 zł
Informacja o przesyłkach

 

 

KURIER

PACZKI DO 30 KG

PRZELEW 20 ZŁ

POBRANIE 24 ZŁ

POCZTA POLSKA

OPŁATY ZALEŻNE OD WAGI PODUKTÓW

 

Skontaktuj się z nami

biuro@zdrowodomowo.pl

tel. 731 636 071

Newsletter
W pole poniżej wpisz swój adres
e-mail jeżeli chcesz otrzymywać
od nas najnowsze informacje.
Zapisz się
Reklamy

Szynka wędzona parzona

Szynka wędzona parzona
kod: 104003
poziom trudności: nie określono
czas wykonania: nie określono
 
• PRZEPIS POLECANY 
SKŁADNIKI

szynka wieprzowa bez kości 2 kg (myszka)
peklosól 100g
pieprz  l łyżeczka
ziele angielskie  1 łyżka
liść laurowy kilka
kminek łyżeczka
kolendra łyżeczka
majeranek 1 łyżeczka
czosnek 9 ząbków
woda 1 litr

 

OPIS PRZYRZĄDZANIA

Odlewamy z przygotowanej wody ok 200ml do garnka w którym umieściliśmy przyprawy(bez czosnku i peklosoli) i gotujemy pod przykryciem 10 minut.
W pozostałej wodzie rozpuszczamy peklosól i dodajemy posiekany grubo czosnek.
Wystudzoną wodę z przyprawami dodajemy do solanki.
Szynkę oczyszczamy.Wkładamy mięso do zalewy. Peklowanie należy prowadzić 14 dni w temperaturze 6-8 C, codziennie przewracając mięso.
Upeklowany szynkę wyjmuje się, obmywa ciepłą wodą i osusza  przez 3-4 godziny. Osuszoną wkładamy w siatkę i wędzimy ciepłym dymem przez 4-6 godzinyn.
Szynkę wrzucamy do wrzątku. Po 15 minutach zmiejszamy gaz dolewamy zimnej wody
aby otrzymać w garnku ok 75-80 stopni.Parzymy ok 1.5 godziny do uzyskani w środku
mięsa temperatury 68-70- stopni. Wyjmujemy przelewamy zimną wodą ok 3-5 minut.
Zawieszamy w przewiewnym miejscu a następnie wkładamy na 12 godzin do lodówki.

Zobacz co sądzą nasi użytkownicy o tym przepisie
Zobacz nasze produkty

PIEPRZ CZARNY MIELONY

cena promocyjna: 7,00 zł
cena: 8,00 zł
 

PIEPRZ CZARNY MŁOTKOWANY GRYS

cena promocyjna: 8,00 zł
cena: 9,00 zł
 

PIEPRZ CZARNY ZIARNO

cena promocyjna: 7,00 zł
cena: 8,00 zł
 

ZIELE ANGIELSKIE MIELONE 100G

cena promocyjna: 5,00 zł
cena: 6,00 zł