Twój koszyk
Ilość produktów: 0
Łączna kwota: 0,00 zł
Informacja o przesyłkach

 

 

KURIER

PACZKI DO 30 KG

PRZELEW 20 ZŁ

POBRANIE 24 ZŁ

POCZTA POLSKA

OPŁATY ZALEŻNE OD WAGI PODUKTÓW

 

Skontaktuj się z nami

biuro@zdrowodomowo.pl

tel. 731 636 071

Newsletter
W pole poniżej wpisz swój adres
e-mail jeżeli chcesz otrzymywać
od nas najnowsze informacje.
Zapisz się
Reklamy

Łopatka mielona z szynkowara

Łopatka mielona z szynkowara
kod: 110009
poziom trudności: łatwy
czas wykonania: 30 minut - 1 godzina
 
• PRZEPIS POLECANY  • NAJNOWSZY 
• DODANY PRZEZ INTERNAUTĘ
SKŁADNIKI

Łopatka wieprzowa - 0,8kg

Boczek wieprzowy - 0,2kg

peklosól  20g

pieprz czarny ½ łyżeczki

czosnek 3 zmiażdżone ząbki

kolendra mielona ½  łyżeczki

żelatyna 2 łyżeczki

zimna woda 50ml

szynkowar

woreczek do szynkowara

OPIS PRZYRZĄDZANIA

Wieprzowine mielimy na sitku 8mm.

Dodajemy dodatki i dokładnie wyrabiamy mięso do uzyskania kleistości.

Umieszczamy masę w woreczku do szynkowara dokładnie ugniatając. Zawiązujemy. Bierzemy dwa sznurki po 80cm i kładziemy na  krzyż na otwartym szybkowarze.

Wkładamy woreczek z mięsem do szynkowara tak aby krzyżak ze sznurka znalazł się na dnie, a końcówki sznurka pozostały na zewnątrz szynkowara ( mocno ułatwia ten zabieg wyjmowanie gotowej wędliny ).

Zamykamy szynkowar i umieszczamy w lodówce na 12 - 24 godziny.

Wkładamy do garnka z wrzątkiem tak aby brzegi szynkowara wystawały 1 -2cm nad wodę.

Zmniejszamy gaz i parzymy półtorej godziny w temperaturze 75 - 80 stopni. Wyjmujemy i chłodzimy w zimnej wodzie przez 15 - 20 minut.

Wkładamy na 8 - 10 godzin do lodówki.

Gotowe.

Zobacz co sądzą nasi użytkownicy o tym przepisie
Zobacz nasze produkty
SZYNKOWAR O POJEMNOŚCI 1,5 LITRA WYKONANY ZE STALI NIERDZEWNEJ. ZAŁADUNEK DO 1 KG MASY (...)
cena promocyjna: 59,00 zł
cena: 69,50 zł
 

Przyprawia się nim zupy, sosy, sałatki, marynaty do różnych mięs, łącznie z dziczyzną, również kapustę włoską, fasolę, groch, soczewicę, gulasz, jaja, sery, pomidory, ryby, warzywa faszerowane i wiele innych potraw.

cena: 8,49 zł
 

Przyprawia się nim zupy, sosy, sałatki, marynaty do różnych mięs, łącznie z dziczyzną, również kapustę włoską, fasolę, groch, soczewicę, gulasz, jaja, sery, pomidory, ryby, warzywa faszerowane i wiele innych potraw.

cena: 7,99 zł
 

PRZYPRAWA do wędlin, pasztetów, peklowania szynek.

Aromat dojrzałych owoców jest słodki korzenny z pieprzowo-balsamiczną nutą a smak łagodny, słodki, lekko palący...

cena promocyjna: 5,99 zł
cena: 6,49 zł
 

Atestowana peklosól firmy Ciech

cena promocyjna: 1,90 zł
cena: 2,00 zł
 

Atestowana peklosól firmy Ciech

cena promocyjna: 2,50 zł
cena: 3,00 zł
 

Atestowana peklosól firmy CiECH

Dawkiowanie :

Kiełbasy 18g/kg masy mięsnej

Zalewa peklarska 80-90g/litr wody - litr zalewy na 2kg miesa.

cena promocyjna: 29,00 zł
cena: 32,00 zł
 

NAJWYŻSZEJ JAKOSCI SZNUREK WĘDLINIARSKI (NICI WĘDZARNICZE) 100 GRAM

cena promocyjna: 3,50 zł
cena: 4,00 zł
 

NAJWYŻSZEJ JAKOSCI SZNUREK WĘDLINIARSKI (NICI WĘDZARNICZE) 100 GRAM

cena promocyjna: 6,00 zł
cena: 7,00 zł